EU: kötelesség az alapvető érdekek védelme

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli kedd este nyilatkozatot adott ki a hétfőn Budapesten elfogadott felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban.

„A válságon úgy akarunk túljutni, hogy közben a demokráciánk ép marad. Felkértük az európai uniós szerződések őrzőjét, az Európai Bizottságot, hogy mérje fel, vajon a Magyarországon elfogadott törvény összhangban áll-e a szerződés 2. cikkével.”

„Az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartásának értékein alapul. Ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmában.”

„Minden uniós tagállamnak kötelessége fenntartani és megvédeni az alapvető értékeket Az országgyűlésnek továbbra is működnie kell, és a sajtószabadságot meg kell őrizni. Senki nem használhatja ki ezt a járványt a demokratikus szabadságjogok aláásására” – zárul David Sassoli kedd esti nyilatkozta.