További EU-támogatás az oltás meggyorsításához

Ma 40 millió euróról 75 millió euróra növelte az Európai Bizottság annak a támogatási csomagnak az összegét, melynek célja, hogy biztonságos és hatékony koronavírus-oltóanyagokhoz juttassa az EU hat keleti partnerországát – Azerbajdzsánt, Belaruszt, Grúziát, a Moldovai Köztársaságot, Örményországot és Ukrajnát –, és gyorsítsa a helyi oltási programokat.

A 35 millió eurós uniós többlettámogatás azt a célt szolgálja, hogy a világméretű vakcinahiány közepette számottevően javuljon az oltóanyagok elérhetősége a keleti partnerség országaiban. Ezért megkönnyíti az uniós tagállamok számára, hogy oltóanyag-készleteiket megosszák a keleti partnerországokkal, és költségvisszatérítést is kínál nekik.

A ma bejelentett többlettámogatás kiegészíti a koronavírus-oltóanyagokhoz méltányos és egyetemes hozzáférést biztosítani hivatott globális kezdeményezés részeként nyújtott uniós támogatást, és segíti, hogy a keleti partnerországokban méltányos és átlátható módon kerüljön sor az oltóanyagok elosztására.
Az első, 40 millió eurós támogatást az EU februárban mozgósította az Egészségügyi Világszervezettel együttműködésben azzal a céllal, hogy azonnali javulást érjen el a térségben a lakosság biztonságos és hatékony beoltására felkészülés tekintetében. Az uniós támogatás kiterjedt az oltási programban részt vevő egészségügyi vezetők és egészségügyi alkalmazottak képzésére, az oltóanyagok és eszközök célba juttatásához nyújtott kulcsfontosságú logisztikai támogatásra, a védőoltásokkal kapcsolatos adatok és a biztonságosság nyomon követésére, a kommunikációra és a közösségi szerepvállalásra, valamint a digitális covid-igazolvány kifejlesztésének támogatására.

Tájékoztató: A keleti partnerség országainak a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez és a helyreállításhoz nyújtott uniós támogatás; Tájékoztató az EU és a WHO együttműködésében megvalósuló, a keleti partnerség országainak támogatását célzó 40 millió eurós projektről