Minden európai kiveheti a részét az EU jövőjének formálásából

Az Európa jövőjéről szóló konferencia hétfőn bemutatott központi digitális felületén minden európai kiveheti a részét az unió jövőjének formálásából. Az internetportált a konferenciának az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság képviselőiből álló végrehajtó testülete nyitotta meg. A testület Európa minden lakóját felkérte: vegyenek részt a saját jövőjük, és egész Európa sorsának alakításában. Az oldal 24 nyelven működik, és segítségével az európaiak EU-szerte megoszthatják egymással elképzeléseiket és nézeteiket. (Nyitó kép: a jövő rajtad is múlik © Fotó: Juliane Liebermann)

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szerint „a digitális felület kulcsfontosságú eszköz ahhoz, hogy az európaiak részvételükkel és véleményükkel alakíthassák Európa jövőjét. Biztosítanunk kell, hogy az itt élők a koronavírus-világjárvány ellenére hangot adhassanak véleményüknek és beleszólhassanak a döntéshozatalba. Mindenképp fenn kell tartani a képviseleten és részvételen alapuló európai demokrácia működését, hiszen ez közös jövőnk záloga.”

António Costa miniszterelnök az Európai Tanács portugál elnöksége nevében a következőket mondta: „Itt az ideje, hogy polgáraink elmondják legsúlyosabb aggályaikat és kifejtsék elképzeléseiket. A vita nem is történhetne jobbkor. Ha a válságból megerősödve és a jövő formálására készen szeretnénk kilábalni, akkor most kell hozzálátnunk a munkához. Reméljük, hogy továbbra is együtt építhetjük a jövő Európáját – a mostaninál igazságosabb, környezetbarátibb és digitálisabb Európát, amely megfelel polgáraink elvárásainak.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Egészségügy, éghajlatváltozás, jó és fenntartható munkahelyek egy mind digitálisabbá váló gazdaságban, demokratikus társadalmaink állapota: arra ösztönözzük az európaiakat, hogy hallassák hangjukat, fogalmazzák meg aggályaikat ezekkel kapcsolatban, mondják el nekünk, milyen Európában szeretnének élni. Ezzel a nemzetközi felülettel lehetőséget adunk mindenki számára arra, hogy hozzájáruljon Európa jövőjének a formálásához, és együttműködjék másokkal Európa minden szegletéből. Íme a lehetőség, hogy az európaiak virtuálisan közelebb kerüljenek egymáshoz. Vegyen részt a vitában! Együttesen olyan jövőt teremthetünk uniónk számára, amilyet szeretnénk.”

Az Európa jövőjéről szóló konferencia a vitán alapuló demokráciában olyan nyitott és inkluzív esemény, amelyre eddig még nem volt példa. A portálon valamennyi európai, lakhelyétől és társadalmi helyzetétől függetlenül elmondhatja, hogy mit vár el az uniótól. A vélemények hozzájárulnak majd az Európai Unió jövőbeli irányvonalának és politikai döntéseinek kialakításához. Az együttes elnökség elkötelezte magát a konferencia eredményeinek figyelembevétele mellett.
A soknyelvű digitális felület teljesen interaktív: az érdeklődők kapcsolatba léphetnek egymással, és javaslataikat valamennyi tagállam állampolgáraival az unió összes nyelvén vitathatják meg. Létrehozásának a célja, hogy minél többen szerepet vállalhassanak jövőjük alakításában.

Az internetes portál teljes átláthatóságot kínál – ez a konferencia egyik alapelve –, mivel minden megosztott véleményt és az összes rendezvény eredményét összegyűjtjük, elemezzük, nyomon követjük és nyilvánosan hozzáférhetővé tesszük. Ezen a felületen a legfontosabb elképzeléseket és ajánlásokat az európai polgári vitacsoportokban és a konferencia plenáris ülésein fogják megvitatni akkor, amikor megfogalmazzák a konferenciából levont következtetéseket.

A konferenciához kapcsolódó, a portálon bejegyzett összes esemény egy böngészhető interaktív térképen jelenik majd meg, ahová online lehet majd feliratkozni. A kezdeményezések szervezőinek eszköztár áll rendelkezésére az eseményeik megszervezésére és népszerűsítésére. Minden résztvevőnek és rendezvénynek tiszteletben kell tartania az Európa jövőjéről szóló konferencia alapokmányát, benne az egymás iránt tiszteletet tanúsító hangnemben folytatott páneurópai vita normáival.

A fő témák: éghajlatváltozás és környezet; egészségügy; erősebb és igazságosabb gazdaság; társadalmi igazságosság és munkahelyek; az EU a világban; értékek és jogok, jogállamiság, biztonság; digitális transzformáció; Európai demokrácia; migráció; valamint oktatás, kultúra, ifjúság és sport. E témák mellett szerepel még egy nyitott kategória („egyéb elképzelések”) előre meg nem határozott, több területet érintő, további témák céljára, hiszen az alulról építkező konferencián az érdeklődők szabadon felvethetnek bármilyen, számukra fontos kérdést.

A portál az uniós lakosokon túl az uniós intézmények és szervek, a nemzeti parlamentek, a nemzeti és helyi hatóságok, valamint a civil társadalom előtt is nyitva áll, továbbá teljes mértékben tiszteletben tartja majd a használók magánélethez való jogát és az uniós adatvédelmi szabályokat.