Európa-bélyeg régi postai útvonalakkal

Évente bocsátanak ki ugyanabban a témában bélyeget az Európai Postaüzemeltetők Egyesületének (PostEurop) tagjai, bemutatandó azonos értékeiket.

Az Europa-bélyeg jelenleg is az egyik legnépszerűbb gyűjtési tematika, és a hivatalos logóval ellátott kiadványok a legkeresettebb bélyegújdonságok között találhatók. A tagországok 2020-ban a régi postai útvonalak témakört jelenítik meg. A 2×2 bélyegből álló magyar bélyegkisív Elekes Attila André grafikusművész tervei szerint 20 000 példányban készült az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben.

Hazánk területén Nagy Lajos király uralkodása idején honosodtak meg a céhposták, amelyek a maguké mellett a magánemberek leveleit is továbbították, a vándorló kereskedők és iparosok távoli vidékre vitték el megbízóik üzenetét, leveleit. Közülük a leghíresebbek a mészárosposták voltak. A marhát az Alföldről külföldi piacokra lábon hajtó marhahajcsárok fegyveres kísérettel haladtak, és egyéni megbízással városok, polgárok levelezését is vitték-hozták.

A május 4-én megjelenő magyar Európa-bélyeg képeinek fő motívuma egy sárgarézből készült mészároscéh-behívó tábla és egy szarukürt. A bélyegképek alnyomatán Balla László festő, grafikus Mészárosposta vonulása Magyarországon, illetve Postakocsi vonulása a Hortobágyon című alkotása látható.

A kisív alnyomatán John Speed 17. század eleji rézmetszetű Magyarország-térképét helyezték el; négy magyar város látképe és a kor társadalmának jellegzetes tagjait ábrázoló rajzok láthatók. A bélyegeken megjelenített műtárgyak a Postamúzeum debreceni Delizsánsz kiállítótermében tekinthetők meg.

Az Europa-bélyeggel egyidejűleg emlékbélyeg jelenik meg a 150 éves magyar meteorológiai szolgálatról, a vele egyidős magyar tűzoltóságról, a 100 éve született II. János Pál pápáról is. Ez alkalommal adják ki a postatörténeti sorozat IV. részét is.