Európa-napi fesztivál: ezrek az uniós csatlakozás évfordulóját ünneplő rendezvényen

A múlt évek hagyományához híven az idén is különleges eseménnyel emlékeztek meg az Európa-napról és hazánk Európai Unióhoz csatlakozásának évfordulójáról. Ma  a „13 év – 13 km” futóversennyel kezdődött a rendezvény, amelyen az erős eső dacára több mint 2700-an futottak. Ezen kívül rengeteg színes program várta a budapesti Szabadság térre kilátogató érdeklődőket.

„13 év – 13 km” elnevezéssel május 7-én vasárnap ismét elrajtolt az Európa-napi fesztivál részeként megrendezett városnéző futás, ezzel megnyitva  Magyarország európai uniós tagságának megünneplését. A futás útvonala európai uniós támogatással megszépült vagy felépült budapesti helyszíneket érintette. A minden évben ezreket vonzó futás 13 km-es távja Magyarország uniós csatlakozásának  13. évfordulóját jelképezte. A rendezvény emellett megemlékezett a  Római Szerződés aláírásának 60. évfordulójáról, amivel útjára indult az Európai Unió, és a fiatalok moblitását segítő 30 éves Erasmus-programról is.

„Bár vannak viták arról, hogy milyen irányba fussunk az Európai Unióban, abban egyetértünk,  hogy együtt tegyük, ahogyan azt a Római Szerződés 60. évfordulóján közösen aláírt nyilatkozat is mutatja. Lehetnek viták, de az eredményeket ma közösen ünnepeljük, mindannyian” – mondta el Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.

„Nem csak befektetéseket, pénzt köszönhetünk az Európai Uniónak, hanem a leghosszabb békeidőszakot és fejlődést is. Együtt kell megteremtenünk a 30 és 40 éves uniós tagságunkat ünneplő közös futás lehetőségét is!” – mondta el beszédében Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

„Mindenkinek, mindannyiunknak jár a gratuláció a mai napon. Gyönyörű helyszíneken futottak ma a résztvevők. Az Európai Unió beruházásai minden magyar állampolgár jólétét szolgálják”  – hangsúlyozta  Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki maga is végigfutotta a távot.

A leggyorsabban futó férfi Türei Gergely 45 perc, a leggyorsabban futó nő Rojik Dóra 55 perc tette meg a 13 km-t. A távot babakocsival teljesítő anyuka virágot is kapott anyák napja alkalmából, a leggyorsabb anya pedig Lengyel-Hegyi Anett volt 55 perc 56 másodperccel.
 
Az Európa-napi fesztivál és családi nap minden évben nagy érdeklődésnek örvend, amely a futóverseny mellett a többi színes és érdekes programnak is köszönhető. A részvevők az uniós munkavállalás és külföldi tanulás lehetőségeiről, valamint szakmai gyakornoki programokról is tájékozódhattak a rendezvényen, emellett volt lehetőség személyre szabott karriertanácsadásra is.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezte együttműködésben a miniszterelnökséggel és a Fővárosi Önkormányzattal.