Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj, 2019: TALOS-ék továbbjutottak

Tizenkettedik alkalommal hirdette meg az Európai Parlament az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat, amelyet olyan fiatalok részére ítélnek oda, akik tevékenységükkel hozzájárultak az európai országokban élők közötti kölcsönös megértés javításához. A díjra 16–30 év közöttiek pályázhattak már meglévő munkáikkal. Az ünnepélyes díjátadót május 28-án rendezik meg a németországi Aachenben.

Az idén a TALOS online platform jutott tovább az európai fordulóba Magyarországról. A munka célja az európai polgári felelősségvállalás ösztönzése; az unión belüli kedvező változásokat előmozdító állampolgári kezdeményezések létrejöttének segítése. Az EU hét tagállamából való egyetemisták alkotásának három fő pillére az Európai Állampolgári Kezdeményezés, az EP petíciós szakbizottságának munkájába történő bekapcsolódás, valamint közvetlen kapcsolatok kialakítása európai parlamenti képviselők, bizottsági tagok és állampolgárok között.

Az első fordulóban a legalább két európai parlamenti képviselőből és egy ifjúsági szervezet képviselőjéből álló nemzeti zsűrik választották ki a nemzeti győzteseket. A magyar nemzeti zsűri tagjai Kósa Ádám (Fidesz/EPP) és Molnár Csaba (S&D) európai parlamenti képviselők és Krabácz Balázs, az Erasmus Student Network képviselője voltak. A végső döntést az Európai Parlament elnöke, három európai parlamenti képviselő és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány négy képviselője hozza meg, az európai díjazottakat április 11-ig jelentik be.

Az európai zsűri által kiválasztott legjobbak díjazásban részesülnek. A díjjal együtt a három európai győztest meghívják az Európai Parlamentbe (Brüsszelbe vagy Strasbourgba). A nemzeti szinten kiválasztott 28 munka egy-egy képviselője is meghívást kap Aachenbe az ifjúságidíj-átadásra. A három legjobb díját az Európai Parlament elnöke és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány képviselője adja át május 28-án.

Az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat 2008 óta minden évben 16–30 év közötti olyan pályázóknak ítélik oda, akik már futó programjaikkal mintaként szolgálhatnak az Európában élő kortársaik számára az európai egyetértés és közös identitástudat előmozdításában.

Az első fordulóban nemzeti zsűri választja ki a nemzeti győzteseket. Az ekként megmaradt 28 munkából a három legjobbról az Európai Parlament elnöke, három európai parlamenti képviselő és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány négy képviselője dönt. A nyertesek 7500, 5000 és 2500 eurós pénzjutalomban részesülnek, melynek célja, hogy támogassa a projektjeik további fejlesztését.

2018 – Mesés Magyarok az Európai Unióban

2017 – „Citizens Awakening Hungary”

2015 – Az MCC nyári egyeteme

2014 – A Bajai III. Béla Gimnázium Kisebbségek Európában projektje

2013 – Veszprémi BEST Bizottság

2012 – Biciklizz engem haza!

2011 – ROLL DANCE BUDAPEST Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes

2010 – Nemzetközi Kulturális Hét Pécsett projekt

2009 – ELTE Bibó István Szakkollégium – Állampolgári Nevelés Program