Európai ötlet és cselekedet – webkamera az inkubátorban

A koronavírussal fertőzött szülők az inkubátorokba szerelt webkamera segítségével tarthatják a kapcsolatot koraszülött gyermekükkel a Semmelweis Egyetemen. A most kiépített rendszeren keresztül a szülők és újszülöttek kölcsönösen hallják egymás hangját, mindez segíti a kötődés kialakulását, a tejelválasztást, valamint az újszülött fejlődését is – mondta dr. Nádor Csaba, az egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikájának osztályvezetője.

A klinika budapesti, Üllői úti részlegének koraszülött intenzív osztályán a koronavírussal fertőzött kismamákat a szülés után a klinikán berendezett vörös zónában kezelik. Ha a terhesgondozás, vagy a szülés idején diagnosztizálják az édesanyánál és az újszülöttnél a koronavírust, akkor elkülönítik őket egészséges társaiktól. Ha a baba nem, de az édesanya fertőzött, akkor átmenetileg nem találkozhat az újszülöttel, ebben az esetben nagy segítség az Őrködő webáruház felajánlásának köszönhető nyolc webkamera. A rendszert úgy alakították ki, hogy megfeleljen a beteg- és személyiségjogi előírásoknak, valamint más ne férjen hozzá a kamerák által közvetített tartalomhoz.

„A koraszülött babák esetében különösen fontos az anyatejes táplálás, mindaz pedig az édesanyák tejelválasztására is kedvező élettani hatást gyakorol, hogy akkor láthatják babájukat, amikor csak szeretnék” – emelte ki dr. Nádor Csaba. Hozzátette: kiemelt jelentősége van annak, hogy az újszülöttekkel, csak olyan felnőtt érintkezzék, aki 180 napnál nem régebben vette fel az oltását, mivel a babák nagyon sérülékenyek, csak a megelőzés óvhatja meg őket a koronavírustól.

A webkamerát egyelőre csak a fertőzött szülők és babák kapcsolattartásához használják, az egészséges anyák és apák az érvényes rendeletekkel és járványügyi előírásokkal összhangban, jelenleg is együtt lehetnek koraszülött babájukkal a nap 24 órájában. Azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke hosszabb ápolásra szorul, és esetleg távolabb élnek, ezért nem tudják minden nap látogatni a kisbabájukat, a webkamerás megoldás később, a vírus lecsengése után is jó szolgálatot tehet.