Lányok, ideje felszabadulni! – Tabudöntögetés az őszi fesztiválon

Vajon a nő csak a szülés által „üdvözülhet”? Különleges erény lenne a szüzesség, az ártatlanság? Könnyűvérűnek számít-e az, aki szereti a szexet? Az október 1-jei rendezvényen három nő azzal a zsidó hagyománnyal, illetve az ebben gyökerező puritán kultúrával és szexuáletikai örökséggel harcol, amely immár két évezrede próbálja a nőkbe nevelni, hogy a szexet illetően mi erkölcsös és mi erkölcstelen, mi természetes és mi természetellenes.

A sorry not sorry: Második könyv címmel hirdetett esemény nem más, mint a női vágyak, testek és szexualitások láthatóságának és felszabadulásának ünnepe – Ádám Anna szerint. Az alkotó az utóbbi időben színházi produkciókkal, performanszokkal hívta föl magára a figyelmet. Táncosokkal dolgozik, rajzol, installációkat készít, varr, fotózik. Rendszeresen tart műhely-foglalkozásokat, a klub-életben is aktív.

Ádám Anna 2016-ban végezte tanulmányait az École Nationale Supérieure d’Arts de Paris-Cergy (FR) művészeti egyetemen, 2018 óta a Gray Box társulatnál dolgozik koreográfusként. „Szerelemprojektje”, az Engedetlenség Leányiskolája radikális performansz-iskola és harcosok klubja egyszerre – nők számára.

Mint nyilatkozta, az október 1-jei előadás előkészítése két részből állt. „Először egyenként dolgoztam a három táncművésszel a szólók felépítésén. Miután elkészültek a szólók, a munkafolyamat második részében összefésültem őket egy dramaturgiai ív mentén, a három meglévő szólót összekomponáltam, kollázsoltam.”

Az első szóló a női vágyak elnyomását helyezi középpontba, a második a női örömöket és a női szexualitás csínját-bínját járja körbe, a harmadik pedig a lelkiismeret-furdalásra fekteti a hangsúlyt.

Az esti bemutatót délelőtt műhelybeszélgetés előzi meg, amit Korponovics Rolanddal tart Ádám Anna. „Hűséggel, hűtlenséggel és vággyal fogunk foglalkozni kreatív írásos gyakorlatokon keresztül. Tabuk és gátlások nélkül beszélgetünk társadalmi elvárásokról, normákról és nemi sztereotípiákról. Este, az előadást követően pedig egy beszélgetést szervezünk” – nyilatkozta Ádám Anna.

Október 1. 10-13h: Tiltott gyümölcs Workshop. Október 1. 20-20h40: Előadás (premier). Október 1. 20:45-21:15: Beszélgetés Moderálják: Kergyó Zsófia, Laczai Veve, Liber Johanna, Madarász Kata, Tamás Dorottya, Urbantsok Tímea (a Magyar Képzőművészeti Egyetem kurátor-szakos hallgatói). Előadók-alkotótársak: Secret Garden: Kiss Rebeka Petra; CLASH: Gaál Júlia; Desire Club: Eva Mora. Zene: Komjáthy Boldizsár. Produkciós vezető: Jean François Bouillon / Gray Box Koncepció, alkotó-rendező, látvány, jelmez: Ádám Anna. Helyszín: ISBN könyv+galéria, Budapest, VIII. Víg u. 2.