Litvánia szabadulna a kínai telefonoktól

(Szerző: Szilágyi Károly) A litván honvédelmi minisztérium azt tanácsolja, hogy az ország lakói ne vegyenek kínai telefonokat, és a meglévőket is inkább dobják ki. A minisztérium nyomozása szerint ezek a telefonok ugyanis külföldre továbbítják a használók adatait, és cenzúrázhatják a böngészők által megjelenített tartalmakat. A telefonok szoftverében jelenleg 450 olyan kifejezés van, amiket felismerve a telefon letilthat egyes keresőszavakat. Nyitó kép: férfisziluett Pekingben egy Huawei-logó előtt 2019. május 16-án; foto: Ng Han Guan/Associated Press)

„Azt sikerült kideríteni, hogy ezek a szavak kínaiul vannak ugyan, de az appot nem lehet letörölni. Távolról lehet aktiválni ezt a szoftvert, de senki sem lehet biztos abban, hogy a Tibet, Tajvan, vagy demokrácia szavak más nyelvű fordításaira nem indul be az alkalmazás” – mondta a litván védelmi miniszter, Arvydas Anusauskas.

Egy kiberbiztonsági szakértő szerint viszont a kínai kulcsszavak jelenleg nem veszélyesek: „Semmi olyat nem találtam a jelentésben, ami szörnyű, vagy legalább kritikus lett volna. Ezek egyszerű feltevések elég kevés konkrétummal. Másrészt meg az említett kockázatok olyanok, amelyeket más alkalmazásokban is meg lehet találni” – mondta Darius Povilaitis.

Litvánia évtizedeken át volt a Szovjetunió tagállama, ezért függetlensége visszaszerzése óta különösen érzékeny a hatalmi elnyomásra, és támogatja a függetlenségi mozgalmakat. A mostani vita nyomán Kína hazahívta nagykövetét, s kiutasította Pekingből a litván nagykövetet.

A Pegasushoz hasonló kémprogramok ellen adott ki frissítést az Apple; Ezer francia telefonját figyelhette meg Marokkó a kémprogrammal; Litván élőlánc a fehérorosz változásokért