Bélyegnap és hétvégi bélyegkiállítás

Kétcímletű, alkalmi bélyegsorozat és sorszámozott feláras bélyegblokk kibocsátásával köszönti a Magyar Posta a 93. Bélyegnapot, melyre a 19. Temafila és a IV. Aerofila bélyegkiállítással közös rendezvényként október 9–11. között kerül sor a MABÉOSZ budapesti székházában.

Az újdonságok Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készültek. A blokkon található 300 Ft-os felár összegét a Magyar Posta a hazai szervezett bélyeggyűjtés támogatására fordítja.

A 93. bélyegnapot köszöntő bélyegek Magyarország egyik jeles bélyegtervezőjéről, Helbing Ferencről emlékeznek meg születésének 150. évfordulóján. Az 1870-ben Érsekújvárott született magyar grafikus, festőművész és litográfus csaknem egy évtizeden keresztül volt az Iparművészeti Főiskola rektora. A magyar reklámgrafika egyik úttörőjének számított, a többi között szecessziós stílusú könyvillusztrációkat, bankjegy- és éremterveket, díszokleveleket, plakátokat is készített. Bélyegtervei közül a Koronás Madonna sorozat 5000 koronás változatának tévnyomata a „Fordított Madonna” az egyik legértékesebb magyar bélyegritkaság.

Az idei bélyegnapi blokk bélyegképén Helbing Ferenc arcképe látható. A címleteken, a bélyegblokk keretrajzán és az alkalmi borítékokon a grafikus meg nem valósult bélyegvázlatainak részletei jelennek meg. Az alkalmi bélyegzőben a művész aláírása látható.