Versenyhivatali vizsgálat után olcsóbb lesz a tégla?

Gyorsított ágazati vizsgálatot kezdett július végén a Gazdasági Versenyhivatal a kerámia-falazóelemek hazai piaci folyamatainak feltárására. A társadalmi konzultáció után a hatóság közzétette honlapján a vizsgálat eredményeit összefoglaló jelentését. (A nyitó kép forrása: www.bergmann-ziegel.de.)

Az ágazati vizsgálat az értéklánc minden szintjére kiterjedt, így a GVH egyaránt vizsgálta a téglagyártók, a beszerzési társulások, az építőanyag-kiskereskedők és a kivitelezők piaci magatartását. A versenyhatóság meghallgatta a szereplők véleményét a piaci folyamatokról, ütköztette az eltérő szakmai álláspontokat. A GVH emellett országszerte helyszíni kutatásokat folytatott, számos céget pedig adatkéréssel keresett meg.

Az ágazati szereplők társadalmi konzultáción tehettek észrevételt a vizsgálat eredményeit összegző, nyilvános jelentéstervezetre. A cégek jelzéseit a GVH beépítette téglapiaci jelentésébe: a vállalkozások észrevételei is megerősítették a versenyhatóság következtetéseit.

A feltártak alapján a GVH felhívja a lakossági építkezők és az építőipari kivitelezők figyelmét arra, hogy mivel nagyok az eltérések a végfelhasználói árakban, ezért vásárlás előtt szerezzenek be minél több ajánlatot. Az építkezőket közvetlenül érintik továbbá a növekvő fuvar- csomagolási és logisztikai díjak, így akkor is drágulással szembesülhetnek, ha maga a termék ára ezt nem indokolná.

Az építkezőket közvetlenül kiszolgáló tüzépek vagy beszerzési társulások nagy mennyiség esetén az átlagosnál kedvezményesebben tudnak rendelni a gyártóktól, így csökkenthetők a fogyasztói árak.

Az ágazati vizsgálatot lezáró jelentés itt olvasható.