Ezren vonultak a Fidesz-székház elé a Pegasus-botrány miatt

(Írta: Zoltan Siposhegyi Mintegy ezren vonultak utcára hétfő este Budapesten, hogy a Pegasus kémszoftver bevetése és általánosságban a jogsértő megfigyelések ellen tiltakozzanak. Az ellenzéki pártok által vezetett zászlós felvonulás a Terror Házától a Fidesz Lendvay utcai székházáig tartott. (A nyitó képen: Tüntetés a Pegasus-botrány miatt)

ÁVH! Viktátor! Mondjon le! – kiabálták a felvonulók végig az Andrássy úton. A Fidesz-központ előtt mind a hat ellenzéki párt egy-egy képviselője felszólalt, kormányváltást és elszámoltatást ígért.

Az első szónok Gyenes Szilárd újságíró volt, akinek a telefonszáma rajta volt a megfigyeltek listáján. Gyenes elmondta: sose gondolta volna, hogy rákerül egy ilyen listára, sőt, amikor elmondta ezt a családjának, a fia is megkérdezte tőle, hogy akkor ő is rajta van-e a listán.

A megmozdulást életre hívó Momentum európai parlamenti képviselője, Donáth Anna már beszéde elején leszögezte: a Pegasus nem csak az ellenzéki újságírókra és politikusokra jelent veszélyt, hiszen bárki bármikor felkerülhet a listára.

Megfigyelőállamban élünk, ahol a magánéleted legféltettebb titkaiba is belelátnak. Lehallgathatnak, csak azért, mert nem értesz egyet a rendszerrel – hangoztatta Donáth Anna (Momentum) EP-képviselő.

Donáth Anna szerint csak két forgatókönyv létezik: ha a kormány tényleg nem tudott a megfigyelésekről, az csak azt bizonyítja, hogy képtelen megvédeni állampolgárait. Ha viszont tudott, akkor törvénytelenül és erkölcstelenül járt el. Mindkét esetben azonnal le kell mondania – összegezte az EP-képviselő.Az eseményen felszólaltak a Jobbik, az LMP, a DK, a Párbeszéd és az MSZP képviselői is. Végezetül pedig Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke bírálta a kormányt. Az Új Világ Néppárt vezetője elmondta: a kormány visszatért a terror eszközeihez, kémszoftvereket vásárol, lehallgat, megfélemlít embereket. Senki sincs biztonságban, mindenkinek hozzájuthatnak a titkos beszélgetéseihez, üzleti titkaihoz, vallási nézeteihez.

A beszédek végeztével a tüntetők békésen vonultak el, csak néhány demonstráló festett fel kritikus üzeneteket az aszfaltra.