Felújították a solti középhullámú rádióadót – digitális sugárzásra is alkalmas

Másfél évig tartott felújítás után ma átadták az Antenna Hungária legnagyobb, középhullámon a Kossuth rádió műsorát sugárzó rádióállomását. Az egykori, szovjet gyártmányú adó helyett egy nagyobb hatékonyságú, energiatakarékos rádió-műsorszóró berendezést helyeztek üzembe.

A másfél évig tartott solti rekonstrukció legfontosabb eseménye a negyven éven át működött, szovjet gyártmányú, elektroncsöves adóberendezés leszerelése és Nautel márkájú, félvezetős, kanadai gyártmányú, öt, egyenként 400 kW-os adóblokkból álló adó üzembe helyezése. Bár a régi és az új berendezés teljesítménye megegyezik, a mostani hatásfoka csaknem kétszerese a réginek, miáltal látványosan kevesebb áramot fogyaszt. Nagy előnye, hogy a berendezés távolról is működtethető, felügyelhető, és szükség szerint gombnyomásra képes váltani az analóg AM sugárzási módról digitális, DRM (=Digital Radio Mondiale)-üzemmódba.

Az adócserén kívül energetikai biztonságtechnikai beruházások is történtek.

A solti középhullámú rádióállomás a Kossuth rádió műsorát sugározza középhullámon az eddiginél sokkal jobb minőségben; az adó hatósugara ugyancsak számottevően bővült.