Fenntartható vendéglátás – hétköznapi gasztrohősök

Létezhet-e úgy egyáltalán magyar vendéglátás, hogy nincsenek nyitva az éttermek, a kávézók? Amelyik vállalkozás képes ezt a helyzetet túlélni, önmagában dicséretet érdemel. Hát még, ha mindezt a fenntartható étkezés jegyében teszi! (Nyitó kép: egy jó reggeli Pécsről.)

Ezek a gondolatok jutottak eszembe, amikor hallottam a Felelős Gasztrohős Alapítvány   versenyéről. A Gasztrohős és NetPincér Díj 2021 – Felelősen a krízishelyzetben verseny    díjátadóján a győztesek kihirdetése mellett megismerhették az érdeklődők a zsűri döntési szempontjait és a júliusra várható új műanyag-szabályozás részleteit is.

Az elmúlt egy év a vendéglátással foglalkozók számára elképesztően nehéz volt, és jelenleg kevéssé látjuk az alagút végét. Azonban ebben a megterhelő időszakban is vannak, akik a bolygóra, valamint a szintén szorult helyzetben lévő embertársainkra is gondolnak – hallhattuk a rendezvényen.

A fenntartható étkezéssel, vendéglátással foglalkozó alapítvány a NetPincér támogatásával február elején indította el a versenyt, amely a 2020. év társadalmilag és környezetileg felelős megoldásokkal megbirkózó vendéglátóhelyeit szerette volna kiemelni.

„Nagy öröm volt számunkra, hogy a díjra több mint ötvenen jelentkeztek, jobbnál-jobb ötletekkel, történetekkel. Szívmelengető volt látni, hogy milyen összefogások születtek a koronavírus okozta helyzetben, és hogy még ebben az időszakban is ennyien törekedtek valahogyan a környezetvédelemre, a társadalmilag felelős tettekre” – mondta el Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója, a zsűri elnöke.

A szakmai díjat a budapesti, Wekerle-telepi kis piacon működő Közös-nek ítélték. A szövetkezet által üzemeltetett közösségi hely, kávézó, étterem növényi alapú, főképp helyi és szezonális alapanyagokkal készült ebédmenüt kínál a vendégeinek a jelenlegi helyzetben, de helyet adott a vírus elején a helyi maszkvarró kezdeményezésnek is.

A különdíjat a pécsi Reggeli érdemelte ki. A „specialty” kávézó, reggeliző fenntartható működésre való törekvése kiemelkedő az országban, folyamatosan keresi az új megoldásokat, a vírushelyzet ellenére is igyekszik minimalizálni hulladékokat is.

A vendégek is dönthettek egy díj sorsáról. A legtöbb voksot végül a Szabad Bisztró kapta. A vegán gasztrokocsma az elmúlt időszakban termelői alapanyagok átvevőhelyévé változott, a tulajdonosok pedig futárrá avanzsáltak, hogy megtarthassák munkavállalóikat.

A kezdeményezés névadó támogatója, a NetPincér is különdíjast hirdetett, mellyel a Vivina Cafét tüntették ki. Az indoklás szerint a kávézó egy kihívásokkal teli időszakban döntött úgy, hogy nem csak rövidtávú megoldást keres a kialakult helyzetre, hanem hosszú távú, stratégiai megközelítésben gondolkodott a válságra adott válaszában, méghozzá környezettudatos módon.

Az ünnepélyes díjátadó után egy szintén nagyon időszerű témát jártak körbe a Viszlát, műanyag?! című kerekasztal-beszélgetés résztvevői. A tervek szerint a júliusban hazánkban is életbe lépő EU-s irányelv alapján meghatározott műanyagtörvényt még számos kérdés övezi.