Fidesz-szavazók és a lehallgatási botrány

(Írta: Kárpáti Iván) Nem gondolom, hogy a Pegasus-ügy bármilyen átrendeződést indítana el a pártok támogatottságában, mert bár a jogállam állapota szempontjából súlyosabb történet, mint mondjuk Borkai Zsolt lelepleződött kalandja, nem tud olyan folyamatokat elindítani, mint az adriai orgia az önkormányzati választások előtt.

Most képzeljük magunk elé Orbán Viktor törzsszavazóit, akiket a felmérések szerint az sem nagyon karcolt meg, hogy bálványuk, aki saját legendáriuma szerint a kommunisták legeltökéltebb ostorozója, a világ minden pénzét felajánlja a Kínai Kommunista Pártnak, hogy tagjai jól érezzék magukat Budapesten. Ők vajon milyen mélységében látják ezt a többrétegű lehallgatási botrányt? Pontosabban fogalmazva: milyen mélységében akarják látni?

Szóval, nem gondolom, hogy az ügy bármilyen átrendeződést indítana el a pártok támogatottságában, mert bár a jogállam állapota szempontjából súlyosabb történet, mint mondjuk Borkai Zsolt lelepleződött kalandja, nem tud olyan folyamatokat elindítani, mint az adriai orgia az önkormányzati választások előtt. Még két-három hét és lecseng.

De nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy miközben most rengetegen háborodnak fel és követelnek magyarázatot a történtekre, addig korábban alig valakit érdekelt, hogy létezett egy – végül nem elterjedt – applikáció a telefonokra, ami folyamatosan gyűjti azoknak az adatait, akik szintén ilyen programot használnak, és ha valamelyiküknél a bizonytalan hitelességű teszt kimutatja a koronavírus-fertőzést, azonnal feljelent mindenkit.

Európa több országában kerültek alkotmánybíróságok elé a lezárásokat elrendelő intézkedések. A testületek azt állapították meg, hogy az államnak joga, sőt kötelessége az élet védelme, de csak arányosan léphet fel, és csak megfelelő indokkal, kellően alátámasztva, nem bemondásra vagy hiedelmek alapján. A szabadságunk, a jogaink védelme mellett való kiállás nem lehet szelektív, vagy következetesek vagyunk vagy elveszítjük.

A jelenlegi megfigyelésekkel is az a probléma, hogy akár legálisak is lehettek, hiszen olyan tág lehetőséget biztosít magának a hatalom, amilyet csak akar. Az államot, a hatalmat tehát minden erővel és minden körülmények között meg kell próbálni keretek között tartani, mert a természete már csak olyan, hogy demokratikus viszonyok között is hajlamos elpofátlanodni.