Az orbáni korrupció miatt nem kap uniós pénzt Magyarország

(Szerző: Szűcs Ágnes, EUrologus) Rendszerszintű problémák vannak a jogállamisággal Magyarországon, az Európai Bizottság pedig kész minden eszközt – beleértve az uniós támogatások felfüggesztését is – bevetni a demokrácia védelmében – mondta Didier Reynders uniós biztos lapunknak adott interjújában. (A nyitó kép forrása: www.blog.hslu.ch)

Az Európai Bizottság mindaddig nem fogja jóváhagyni a magyar nemzeti helyreállítási tervet, amíg az Orbán-kormány nem hajt végre igazságügyi reformot és ad megfelelő garanciákat arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően ki is vizsgálják a nemzeti hatóságok – nyilatkozta Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos az Eurologusnak. Reynders a legújabb jogállamisági jelentés apropóján adott interjút hétfőn három sajtótermék – a Politico brüsszeli, uniós ügyekkel foglalkozó médiuma, a Delo szlovén napilap és az EUrologus – munkatársainak…(Folytatás itt, tessék kattintani!)

(Szerző: Dobrev Klára) Betelt a pohár. Az európai adófizetők, az Európai Parlament megérttette az Európai Bizottsággal, hogy Magyarországon a korrupció rendszerszerű és olyan méreteket ölt, hogy az európai támogatások Orbán egy szűk körének zsebébe vándorolnak. Betelt a pohár, ami annyit jelent, hogy addig nem is fizetnek Magyarországnak, amíg a Orbán a korrupciót fel nem számolja, ahogy Reynders uniós biztos elmondta.

Magyarország monumentális összegektől esik el, és mindez Orbán bűnei miatt. Ma „csak” a helyreállítási alapot nem kapjuk meg, de mivel a mostani döntés alapjául szolgáló magyar korrupció nem fog megváltozni, ugyanilyen döntésre számíthatunk ősszel is. Beszéljünk világosan: akkor kapnánk ismét támogatást, ha a kormány felszámolná a korrupciót. Ám ismerjük Orbánt: nem fog megszabadulni Polt Pétertől, nem teszi átláthatóvá a pályázatokat, nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, egyszóval nem fog tenni semmit. Én pedig arra vállalkoztam, hogy lemossuk a gyalázatot: 2022 tavaszát követően felszámoljuk a NER-t, a korrupció melegágyát. A magyar név megint szép lesz, és ismét rá fogunk szolgálni arra, hogy más országokhoz hasonlóan tovább kapjuk a támogatásokat.

Előre szólok: az Európai Unió a támogatást az egész magyar népnek adja, és garantálom, hogy ez így is lesz. Erre is vállalkoztam, és ezt is fogom tenni.

🇭🇺
🇪🇺