A fogyatékos állampolgárokra szánt pénzek pazarlására biztat kormány?

A TASZ szerint a tervezet több szempontból sem felel meg az eredeti céljainak:

• Nem teszi kötelezővé a tömegotthonok bezárását, ezáltal veszélybe sodorja, hogy az intézetekben lakók végre a helyi közösségekben élhessenek.
• A pályázat lehetővé teszi, hogy „kitagolás” címén akár 25 személyt is bezsúfoljanak egyetlen épületbe. Ez azt jelenti, hogy tömeges szállásokat hozhatnak létre.
• Egy személyre közel 9 millió forintot lehet költeni. Ez súlyos pazarlás, hiszen ennyi pénzből akár egész lakásokat is lehet vásárolni.
• A kormány megszünteti a szakmai kontrollt a pályázat felett. A korábbi pályázatoknál vétójoggal rendelkező Intézményi Férőhely-kiváltást Koordináló Országos Testület támogatása súlytalanná vált a pályázatok kiválogatásában.
A kormány továbbá közzétett egy másik pályázati tervezetet is, amely szerint csaknem négymilliárd forintot fordítanának tömegotthonok felújítására. Ezeket az intézeteket azonban be kell zárni, hiszen az európai uniós források célja kifejezetten az intézetek megszüntetése, nem pedig felújítása.
 
“Amit látunk, az totális hátraarc. Mert annak ellenére, hogy a múlt két évben a kormány szoros egyeztetést folytatott az érintett civil szervezetekkel, és biztosította őket, hogy komolyan veszi az intézetek felszámolását, a tervezet nemcsak a fogyatékossággal élő embereket, hanem a gyógypedagógus-fogyatékosságügyi szakma arculcsapása is  – mondta el Verdes Tamás, a TASZ Fogyatékosügyi Programvezetője. – A pályázati kiírás tervezete jelen formájában elkeserítő. Ezért elvárjuk annak alapos átdolgozását a fogyatékos személyeket képviselő szervezetek és az érintettek bevonásával!”
 

http://ataszjelenti.blog.hu/9999/12/31/hogyan_fogta_rovid_porazra_az_ember-miniszteriumot_egy_csoppnyi_hivatal

http://kettosmerce.blog.hu/2016/10/12/miert_koltene_a_kormany_35_milliard_forintot_egy_elavult_intezmenyrendszerre