Földrészünkön hazánkban építik a legtöbb lakást – meddig lesz tőkeerős kereslet?

Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint Magyarország kiugróan vezet a kiadott új lakásépítési engedélyek 2015-höz képest mért növekményében a tavalyi utolsó negyedéves adatokat tekintve. A dobogóra még Málta és Bulgária fért fel, bár a 2015 azonos időszakához képest több mint háromszoros szorzót egyik ország sem közelíti meg.

Három év alatt több mint háromszorosára nőtt a kiadott építési engedélyek száma Magyarországon – olvasható az Eurostat legutóbbi felmérésében. Mindebben az építőipar teljesítménye, a kedvező hitelkörnyezet és számos más tényező mellett egy jogszabályváltozás is szerepet játszott. A tavaly novemberig érvényes szabályozás szerint ugyanis 2019 végéig 5%, utána pedig már 27% forgalmi adó terhelte volna az új lakásokat, így az alacsonyabb áfa-tartalom miatt minden beruházó igyekezett még kihasználni a törvény adta lehetőséget, és határidőre megépíteni, illetve eladni a lakásait.

Aztán jött a módosítás: aki tavaly november 1-je előtt szerezte meg a jogerős építési engedélyt, nagyon jól járt, hiszen egészen 2023 végéig élhet a mintegy 20 százalékos árelőnyével. A későbbi engedélyeknél viszont csak 2019 végéig marad az 5%-os áfa. A beruházások üteme mindenképpen lassulni fog a következő években, miközben más stabilizáló tényezők fenntarthatják a beruházási kedvet. Néhány nagy városban olyan fejlesztések kezdődtek, amelyek nem csupán lehetővé, hanem szükségessé is teszik a kiemelkedő értékű építőipari beruházásokat. Jó példa lehet Debrecen és Kecskemét; Szegeden is lakások százait magába foglaló beruházás kezdődött.

Szakértők figyelmeztetnek: az ötszázalékos áfa megszűnése után a következő években további tetemes drágulás következhet az újlakáspiacon, miközben csökken az új építési engedélyek száma. A folyamat tavaly már el is kezdődött: az OTP budapesti újlakás-adatbázisa szerint 2018. I. negyedévében 95 új, kétlakásosnál nagyobb beruházás 2900 lakását kezdték újonnan hirdetni. Az idei első három hónapban 88 beruházás részeként már csak 2200 új, értékesítésre váró lakás jelent meg a piacon.

A piac tisztulása és az építőipari kapacitások kiszámíthatóbb tervezése egyértelműen a vásárlóknak kedvez.

Attól azonban nem kell tartani, hogy az európai országok közül bármelyik gyorsan letaszíthatja Magyarországot a dobogó felső fokáról, mert most is folyamatosan jelentenek be jó néhány száz lakásos pítkezéseket, elsősorban a III., a VIII., a IX., a XI., a XIII. és a XIV. kerületben. Aki új lakásra vágyik, ezután is válogathat, nagy a kínálat, ám a négyzetméterár tovább növekszik.