Frissen avatott miskolci gyártócsarnokban készülnek a Bosch-szerszámok és kerékpárakkuk

A legmodernebb technológiákkal felszerelt gyártócsarnokot avatott a Bosch Miskolcon, miáltal a vállalat elektromos kéziszerszámgyára az eddiginél nagyobb területen folytatja a termelést, bővül a telephely gyártási kapacitása és hatékonysága.

Az új gyártócsarnokba a telephelyen már eddig is végzett tevékenységek egy része telepítették át, és az eddiginél jóval fejlettebb technológiával gyártják az elektromos kéziszerszámokat és az e-kerékpárok akkumulátorait. A 13 900 millió forintos beruházáshoz a magyar népgazdaság 3400 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá.

A most átadott, 20 ezer négyzetméteres csarnokban gyártják a barkácsolóknak és kertbarátoknak készülő vezeték nélküli elektromos szerszámokat (fúrókat, fűrészeket, multifunkciós szerszámokat, láncfűrészeket, sövényvágókat), valamint a hozzájuk tartozó akkumulátorokat. Szintén ott készülnek a Bosch eBike (elektromos kerékpár) akkumulátorai.

A Bosch miskolci kéziszerszám-gyárának új csarnokában már a jövő technológiáját alkalmazzák. A gyártást a Bosch saját fejlesztésű Ipar 4.0-s szoftvermegoldása vezérli, amely emberi beavatkozás nélkül, valós idejű adatok alapján hoz döntéseket – rendeli meg az alapanyagokat vagy változtatja meg a gyártás sorrendjét. A gyártósorokra automatizált járművek szállítják az alapanyagot, és a csarnok fényerő-érzékelős LED-világítását is digitálisan vezérlik.

Az új épület gyártórészlegein pihenőterületeket és teakonyhát, az irodai terekben pedig közösségi tereket alakítottak ki. Emellett laborokkal, étteremmel és 100 járműves parkolóval is bővült a gyár.

A miskolci a Bosch-csoport legnagyobb kéziszerszámgyára a világon, egyúttal a Bosch európai akkumulátor-gyártási kompetencia-központja is. A kontinensen egyedül Miskolcon gyártanak akkumulátort a kéziszerszámokhoz. Megvannak ott a nagy mennyiségű termeléshez és a speciális gyártási technológiához szükséges szakismeretek, illetve tesztelési körülmények. A telephelyen főként az európai piacra gyártanak termékeket

A Bosch nagy súlyt fektet az éghajlatvédelmi intézkedésekre, világszerte több mint 400 telephelye 2020 első negyedéve óta karbonsemleges – beleértve a magyarországiakat is, többek között a Bosch miskolci kéziszerszámgyárát is. A vállalat támogatja az energiahatékony megoldásokat, az ellátásában növeli a megújuló energia arányát és több zöld energiát vásárol, mellyel ellensúlyozza az elkerülhetetlen szén-dioxid-kibocsátást.

A miskolci gyártócsarnokban ennek megfelelően építették ki a fűtési, hűtési és világítási rendszereket. Utóbbihoz kizárólag LED-technológiát használnak, az épületet hőigény alapján szabályozható kondenzációs gázkazán fűti, így csökkentik a kibocsátott CO2 mennyiségét. A vízfelhasználást a beépített hibrid hűtőtornyok tetemesen mérséklik. A csarnok tetejére naperőművet építenek még az idén, és ezzel akár 250 tonnával is csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás.