Gombából készítenek bőrt bécsi kutatók

Etikus és környezetbarát is az az új technológia, aminek segítségével gombából lehet bőrszerű anyagot kinyerni. A Bécsi Egyetem kutatócsapatának terméke helyettesítheti az állati és szintetikus bőrt, a gombákból pedig akár papír és építőanyag is készíthető. (Nyitó kép: gombából bőr; foto: Alexander Bismarck)

A főként a ruha- és bútoriparban használatos hagyományos bőr kedvelt, mert tartós és sokrétűen felhasználható. Az állati bőrt eddig többnyire szintetikus polimerekből készült műbőrrel helyettesítették, azonban mindkét gyakorlat etikai és környezeti problémákat vet fel. Az állatok felhasználásán kívül ilyen például az erdőirtás az elegendő legelő biztosításához, az üvegházhatású gázok kibocsátása, vagy a szintetikus bőr előállításához a fosszilis energiaforrásokból kinyert kemikáliák használata. Ezzel szemben a gombákból készült anyagok biológiailag lebomlanak és szén-dioxid semlegesek.

A Bécsi Egyetemen dolgozó Alexander Bismarck és Mitchell Jones gombából készült, alternatív, bőrszerű anyag kifejlesztésével kísérletezik, amelyről nemrég jelent meg a két szakember átfogó tanulmánya. A kutatás alapja a mező- és erdőgazdálkodási melléktermékek (pl. fűrészpor) újra hasznosítása. Bismarck és Mitchell ennek mintájára a bőr előállításához a micéliumokat (gombafonalak szövedékét) használták, amik a fonalgombák vegetatív növekedését segítik. A növekedési periódus egy pontján a gomba-biomasszát „learatják”, hogy aztán fizikai és kémiai kezelésen essék át; préselik és hálózatba rendezik. A végtermék a bőrhöz megjelenésében és tapintásra is nagyon hasonló anyag. Mindenekelőtt kitint tartalmaz, ami a környezetben teljes mértékben lebomlik. A két szakértő szerint a legnagyobb kihívás a megfelelő vastagság, szín és mechanikus tulajdonságok elérése.

Biotechnológiai cégek némelyike már piacra is vitte a gombából kivont bőrhelyettesítőt, ami a fenntarthatósággal foglalkozók számára is jó hír.

A két kutató egy másik kísérletben gombából készült papírt, illetve szigeteléshez használható habszerű építőanyagot is előállított már.