Gorbacsov, akit a Nyugat rocksztárként kezelt

(Írta: Shenouda Nóra) „Gorbacsov tulajdonképpen egy rocksztár volt, vele szerettek szerepelni hírességek Schwarzeneggertől Bonóig, rendeztek a tiszteletére koncerteket, ővele jó volt mutatkozni” – magyarázza az AMC amerikai kábelcsatorna magyar változatának művészeti vezetője, volt moszkvai tudósító. Mihail Gorbacsov nagyhatású politikus volt, akinek jelentőségét és személyiségét szakértők segítenek megértetni azokkal is, akik nem élték át a peresztrojka éveit. Radnai Péter éveken át volt a Magyar Televízió moszkvai tudósítója, és dokumentumfilmet forgatott a Gorbacsov elleni 1991-i puccsról. (A nyitó képen: Zolcer János és Mihail Gorbacsov; foto: Euronews)

„Gorbacsov olyan modern ember volt, akár egy nyugati politikus. Teljesen más volt, mint az elődei, a szürke öltönyös párttitkárok. Könnyű volt megszeretni nyugati oldalról. Természetesen ebben az is benne volt, hogy tudott kommunikálni, hogy fölvette a versenyt, mondjuk, Ronald Reagennel, a színészből lett amerikai elnökkel, emellett fantasztikusan kezelte a médiát. Baráti viszonyt ápolt a nyugati világgal. Ez a politikai barátság később szélesedett, olyan volt, mint egy rocksztár, egy celebritás. Szerettek vele mutatkozni. Szerintem ő is élvezte, ahogy őt kezelik nyugaton, és meggyőződésem, hogy szenvedett attól, hogyan kezelik Oroszországban.”

Voltak olyanok, akik árulónak tekintették Gorbacsovot, mert úgy vélték: tönkretette a hazájukat azzal, úgymond szétverte az országot, a világ egyik nagyhatalmát, ami sokak számára büszkeség forrása volt. Radnai Péter szerint Gorbacsov csupán emberibbé akarta tenni a rendszert, de kicsúszott a kezéből az irányítás.

„Megváltoztatta a történelmet, nem biztos, hogy tudatosan változtatta meg. Amit tett, az a világ nagy részének, a mi térségünknek, Magyarországnak, de valójában az egész nyugati világnak óriási előrelépés volt, a mi szabadságunk részben a gorbacsovi politikának köszönhető. Más kérdés, hogy ő ezt nem pontosan így akarta, a rendszert megváltoztatni szerette volna, nem pedig szétverni. A történelem, az ő története aztán másként alakult: óriási elismerés övezte, nagy becsben tartják a nevét, ám a saját hazájában nem volt népszerű. Az, amit ő tett otthon, azt eredményezte, hogy szétverte a Szovjetuniót.”

Zolcer János televíziós producerként találkozott Gorbacsovval, és a munkakapcsolatból idővel barátság lett. Könyveket is írt a legendás politikusról, akinek a halála mélyen megrendítette.

„Nagyon-nagyon megrázott a hír, egyrészt mint barát, akivel az ember 20 éve jó kapcsolatot ápol, másrészt pedig egy olyan személy ment el, aki az utolsó mohikán volt abból a generációból, aminek tagjait még tiszta, őszinte politikusnak lehet nevezni, harmadrészt pedig én nem ismerek a világtörténelemben olyan személyt, aki világszinten, pozitívan és békésen változtatta meg a világot, ő ilyen volt.”

Zolcer János és Gorbacsov három éve találkozott utoljára, azóta a koronavírus és az ukrajnai háború is akadályozta a személyes kapcsolattartást, de telefonon és emailen keresztül tartották egymással a kapcsolatot.

Akkor ismerkedtek meg, amikor Zolcer egy televíziós sorozaton dolgozott, amiben Gorbacsovnak is szerepet szánt. Közös nyelvük az orosz volt, jól megértették egymást az író szerint. De azt mondja, Gorbacsovnak az egyetlen valódi társa, a felesége volt.

„A Gorbacsovnak az életében az egyetlen igazi társa, barátja, szerelme, szeretője volt, ez a Raisza. Ők ’52-ben ismerkedtek meg, ’53-ban házasodtak össze. Született egy lányuk, Irina, és egész életüket egymással, egymás mellett töltötték, úgy, hogy tudták, hogy a lakásban őszintén soha nem beszélgethetnek, hiszen folyamatosan lehallgatja őket a KGB. Ezért aztán minden nap egy órát, körülbelül hat kilométert sétáltak környezetben, ahol nem tudták őket lehallgatni. Raisza, sajnos, 1999-ben leukémiában meghalt, és a férj azóta sokszor elmondta nekem: várja a pillanatot, hogy újra találkozzék Raiszával. Én ma így is búcsúztam tőle: elment, mert Raisza várja őt, találkoznak, és mennek sétálni…”