Gyerekenként akár 30 ezer forintba is kerülhet az iskolakezdés

Az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlások alkalmával egy család egy gyermekre átlagosan 10–20 ezer forintot költ el a nyáron. Ha új iskolatáskára is szükség van, az összeg akár megkétszereződhet. Szakértői vélemény szerint az elsősök hátizsákjára figyelnek a leginkább a szülők: legyen könnyű, egyszerűen kezelhető és néhány évig használható. A legtöbben a 10–15, illetve a 15 ezer forintnál is drágább táskákat keresik. Felsőbb osztályokban idén a családok negyede nem cseréli le gyermeke iskolatáskáját, minden második szülő pedig 5–15 ezer forint között áldoz egy újra. A kezdeti kiadásokat némileg csökkenti, hogy az alsó tagozatosok ingyen kapják a tankönyveket.

A tanszerek beszerzése elsősorban az anyák „házi feladata” – az esetek háromnegyedében. Ők előnyben részesítik a személyes vásárlást (60%), ám vannak, akik már az online és a bolti vásárlás kombinációját választják (30%).

A gyerekek örömére az iskolaszerek kiválasztásában szinte minden családban a demokrácia érvényesül: közösen döntenek arról, hogy milyen füzetet, tolltartót vegyenek. A kiválasztás szempontjai: az adott tanszer elnyerje a kisdiák tetszését (86%), amit a tartósság (85%) és az ergonomikus kivitelezés (83%), végül pedig a megfizethető ár (62%) követ.

A suli előkészületei a legtöbb helyen augusztusban kezdődnek, viszont az első osztályt kezdő gyermekek szüleinek egyharmada már júliusban nekilátott a vásárlásnak. A nyár utolsó hónapja azért is forgalmas, mert sokan ilyenkor kapják kézhez a munkáltatójuktól az iskolakezdési utalványokat. A támogatás alapvető fontosságú, hiszen a családok több mint felénél ilyenkor 10–30, minden ötödik szülőnél pedig 30-50 százalékkal nőnek a havi kiadások.

A megkérdezettek kétharmada nem pártolja az elektronikus tankönyvek és a tablet-használat bevezetését. A szülők többsége a táblagép-használatot többletkiadásnak tekinti, ráadásul személytelen, rontja a szemet és eltűnnek az oktatás-tanulás valódi értékei az okoseszközök által – mondják