Gyógyítható a szürkehályog – ne féljünk a műtéttől!

Napjaink modern műtéti technikájával rutinszerűen gyógyítható a szürkehályog. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság, amely a napokban tartja éves kongresszusát. A betegség főként az idősebb korosztályt érinti. Kezdetben az elváltozás mértéke még alig észrevehető, de később akár teljes vakságot is okozhat.

A modern életvitel (autóvezetés, számítógép- és okostelefon-használat) egyre jobb látóélességet kíván. Az érintett betegek ezért egyre fiatalabb korban keresik fel a szemorvost, bár egy friss felmérés szerint mégis honfitársaink tízezrei halogatják a kezelést, amivel a vakságot kockáztatják.

A modern életvitel (autóvezetés, számítógép- és okostelefon-használat) egyre jobb látóélességet kíván. Az érintett betegek ezért egyre fiatalabb korban keresik fel a szemorvost, bár egy friss felmérés szerint mégis honfitársaink tízezrei halogatják a kezelést, amivel a vakságot kockáztatják.

A szürkehályog a szemlencse betegsége. Az elváltozás lényege, hogy a szemlencse átlátszósága folyamatosan csökken, az érintettek látása egyre homályosabb. A betegség a nevét is erről kapta, a „cataracta” görög szó vízesést jelent, minthogy a látás idővel egyre inkább olyanná válik, mintha a páciens vízfüggönyön nézne keresztül.

A betegség főként az idősebb korosztályt érinti. Kezdetben az elváltozás mértéke még alig észrevehető, de később akár teljes vakságot is okozhat. Kialakulása nem jár fájdalommal, és a látásromlás sokáig észrevétlen maradhat. Sajnos a fejlődő országokban olyan gyakoriak az elhanyagolt esetek, hogy jelenleg a szürkehályog a vezető vaksági ok a világon, miközben műtéttel jól gyógyítható, és a beteg látása visszaadható.

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának kutatócsoportja a Lions Clubs International Foundation pályázati támogatásával felmérte, hogy Magyarországon milyen gyakori a szürkehályog előfordulása és az okozott látásromlás. A szűrővizsgálat idején két vizsgálócsoport járta az országot, a felmérésben összesen több mint 3500, ötvenéves vagy annál idősebb lakost vizsgáltak meg országszerte.

A felmérés eredményei alapján végzett számítások szerint szürkehályog miatt megvakult több mint 12 ezer ember él Magyarországon, és csaknem százezer súlyosan látássérült szemet kellene megoperálni!

Az el nem végzett műtétek leggyakoribb oka, hogy a beteg – úgymond – nem érzi szükségét az operációnak, vagy fél tőle! Jelenleg a szürkehályog csak műtéttel gyógyítható. A beavatkozással az elszürkült szemlencsét eltávolítják és műlencsét ültetnek a szembe. Köszönhetően a modern sebészi technikáknak a műtét gyors és biztonságos, a beteg akár már a beavatkozás után néhány órával hazamehet, és ellenőrzés mellett az otthonában gyógyulhat. A közhiedelemmel ellentétben nem érdemes várni, hogy a hályog „megérjen”, a mai korszerű műtéti eszközökkel e betegség minden stádiumban operálható.

Ha rendszeresen járunk szemészeti vizsgálatra, nemcsak a szürkehályogra, hanem egyéb szembetegségekre is idejében fény derülhet. Ha pedig kiderült a szürkehályog, ne féljünk a műtéttől. Magyarországon a szemsebészek világszínvonalon, a legmodernebb eszközökkel és technikákkal operálnak.