Győri promenád: fenn az ernyő, nincsen kas

Első pillantásra akár még szépnek is mondhatnánk a győri Baross Gábor út (a névadó bronzszobra mintegy ötven méterre innen áll) 28. számú épület. Hasonló van még jó néhány a négy folyó városában, igaz, nem ennyire jó külső állapotban: lásd a Győrt a 19./20. század fordulóján naggyá és vonzóvá tett polgármester, Zechmeister Károly nevét viselő Rába-parti sétány palotasorát!

Tehát: Baross út, a fiatalon elhunyt vasminiszter emlékét őrző belvárosi utca boltok, éttermek és cukrászdák promenádja. A győriek korzója, a turisták kedvenc útvonala, a belváros ütőere.

Baross út 28.: gondosan tatarozott homlokzat, igaz, az éjjel-nappal nyitva álló kapu (átjáróházról van szó!) már jócskán megkopott. Megérdemelné, hogy néhány ügyes kőműves rendbe és méltóvá tegye a környezethez.

Lapunk fotoriporterének képe azt is mutatja, hogy bár étterem működik a kapu bal oldalán, az úttestre kirakott asztaloknál esznek is, ám néhány méterrel jobbra hatalmas kukák bűzölögnek a harminc-egynéhány fokos kánikulában. Jó étvágyat!

Menjünk csak be az épület udvarára! Aztán mindjárt fakadjunk sírva. Mert ez az udvar a „Fenn az ernyő, nincsen kas” jellegzetes példája. Azért, hogy a Baross úton sétálók meg ne szólják a 28. számú épület gazdáját/gazdáit, az utcai homlokzatot (a kép is bizonyítja) rendbe tették, a kapualj azonban már sejteti az átjáróház udvari homlokzatának mérhetetlen elhanyagoltságát és elképesztően silány, rossz állapotát. Az ám, a házat lakják, benne működik az udvarról megközelíthető éttermi konyha, és feltehetően a látszerész-üzletnek is van ki-bejárata az udvar felől:

Az átjárhatóságot már meg is szüntették egy ideiglenes kerítéssel.

Nem foglalkoznánk a győri Baross úttal akkor, ha csak 28. számú házzal lennének bajok. Vannak az utában, természetesen, nagyon szépen rendbe hozott paloták is, öröm rájuk tekinteni. Velük szemben viszont elszomorító képet örökít meg a fényképezőgép lencséje.

A Kisfaludy utca sarkán áll az éppen 50 hónappal ezelőtt „végleg” bezárt Matias étterem és cukrászda. Állítólag két (vendéglátó-ipari) szomszédvár parancsnokai párbajának az eredménye. Lapunk így írt erről 2017 augusztusban:

…Évek óta üresen tátong a jobb sorsra érdemes, 2009-ben nagy dérrel-durral avatott Matias cukrászda és étterem. Néhány hónappal ezelőtt vele szemben, a valamikori anya- és gyermekruházati bolt helyén kialakított Patio étterem is csődbe ment, halálos áldozata is volt a gazdasági drámának. Ha a város vezetése csak egy kicsit is előre látó lett volna, megkeresi azt az anyagi forrást, amellyel megmenthette volna az éttermet, amelyet – kiváló konyhája, cukrászdája lévén – nem csupán a helyiek, hanem a külföldiek is kedveltek, számon tartottak, és ahová visszatértek…” (Jelenthetjük: időközben lett gazdája, üzemeltetője a Pationak, ám a Matiasnak azóta sincs.)

Szívfacsaró kép fogadta jó évvel ezelőtt az üvegajtón át betekintőt: a jobb sorsra érdemes cukrászda az enyészeté. Miként (saroképület lévén) a Kisfaludy utcai szomszédja is, amelynek bár ékszerüzlet működik (?) a földszintjén, emeletén a romlás virágzik, ékszerdoboznak egyáltalán nem nevezhető – írtuk jó négy évvel ezelőtt. Azóta annyi történt, hogy a Matiasban reményt keltő munka kezdődött, aztán már régen abbamaradt. Az ablaktáblákon viszont már nem lehet betekinteni a cukiba.

2013-ban ilyennek látta a Google Street View fényképezője

És még mindig a Baross utca. Eladósorba került (végre) a Matias második szomszédja (éppen szemben a Patioval), a 8. számú épület. A valaha csinos házat nagyon megviselték a múlt évtizedek, olyannyira, hogy mára csak egy lábbelibolt viseli el a fölötte lévő két emelet omladozó terhét.

Már csak azért is, mert Győr többet érdemel(ne).

A végére hagytuk a győri promenád egyik „ékét”: Baross utca 6. számú épület sem először szerepel lapunkban: elsősorban zárt erkélyét és környékét a fekete penész zabálja hosszú évek óta.

A négy folyó városa ingatlanjaihoz értő egyik ismerősünk fölhívta a figyelmünket arra, hogy vannak itt bőven városi és magán-, továbbá vegyes tulajdonú házak. Ez is lehet az oka a (mindenekelőtt a történelmi belváros) számos épülete méltatlan állapotának. Indokolt és időszerű tehát, hogy Győr illetékesei sürgősen tegyenek a jogosan kifogásolható állapotok megszüntetéséért.