A győztes: a „ribizlihabos-almás réteges” – az ország cukormentes tortája

Az alkotó, Nándori László, az alkotás és Erős Antónia.A „ribizlihabos-almás réteges”, Nándori László, a nevét viselő cukrászda aranykoszorús cukrászmesterének süteménye kapható lesz az ország számos cukrászdájában a „Magyarország tortája”. Először augusztus 19-én és 20-án „a magyar ízek utcájában” kóstolhatja meg a nagyközönség. A tortaárusítástól néhány méterre pedig a tavalyi hagyományt követve idén is lehetőség lesz ingyenes vércukormérésre az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban, ahol az érdeklődők dietetikai tanácsokat is kapnak a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége – mint együttműködő partner – dietetikusától.

A pályázattal tavaly teremtett hagyományt a cukorbetegség megelőzéséért és korai felismeréséért küzdő Egy Csepp Figyelem Alapítvány. A zsűrizéskor nem csupán az alacsony szénhidrát- és kalóriatartalom számított, hanem a „hagyományos magyar ízek” harmonikus kompozíciója, illetve a torta külleme is. A verseny fődíja egy háromnapos wellness hétvége a Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellness szállodában.

A receptekhez a cukrászok a hozzávalókat az alapítványnak a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött, ajánlott alapanyaglistájáról is választhatták. A „ribizlihabos-almás réteges” titkos receptje nem tartalmaz finomított cukrot, fehér lisztet, adalékanyagot és mesterséges édesítőszert, viszont rendkívül alacsony a kalória- és szénhidráttartalma.

A torta nemcsak a cukorbetegek választása lehet, hanem mindazoké, akik úgy szeretnék az ízeket élvezni, hogy eközben odafigyelnek arra, milyen összetevőket tartalmaz az, amit esznek.

A verseny az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Wessling Hungary Kft. független élelmiszervizsgáló laboratórium szakmai támogatását élvezi.

“Az idei győztes torta nagyszerű lett! Igazi csajos, habos, rafinált, alig várom, hogy lehessen kapni a cukrászdákban. A ribizlitől izgalmas és pikáns. Ha nem profi dietetikusok mondanák, el sem hinném, hogy egy szeletben körülbelül 130 kalória van” – mondta Mautner Zsófia, a Chili & Vanília blog szerzője, a „Magyarország cukormentes tortája” verseny zsűrielnöke. A bíráló minősítésben társa volt: Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökségi tagja, Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, Pöhm Rudolfné és Pataki János cukrász, valamintNagy Attila, a Dcont TREND vércukormérő készüléket gyártó 77 Elektronika Kft. kereskedelmi igazgatója. A verseny főtámogatója, a 77 Elektronika Kft. különdíját „a leginnovatívabb receptért” a Horváth Cukrászda nyerte a zabos-barack tortával. Kreatív különdíjat ajánlott fel az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a „meggyes álom” torta készítőjének, amelyet az Álomsüti Cukormentes Cukrászda nyert. A versenyt a Pötyi édesítőszerek is támogatják.

A „Magyarország cukormentes tortája” program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az idén is meghirdette a házi versenyt hobbiszakácsok és házi kukták részére; a nyertesek a közreműködő cégek értékes díjait kapják.

Hazánkban ma 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, és legalább ugyanennyien nem is tudnak arról, hogy cukorbetegek. A cukorbetegség tünete az emelkedett vércukorszint, kezelésének célja pedig a vércukorszint beállítása. A kezeletlen cukorbetegségnek súlyos következményei lehetnek a vakság, az amputáció, a veseleállás, a keringési problémák.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország egyik különösen fontos non-profit szervezete, amelyetErős Antóniaalapított a cukorbetegség korai felismeréséért és megelőzéséért. Az alapítvány főként a gyerekes családoknak és a fiatal felnőtteknek szóló programokat szervez (Szárnyak és paták című meséskönyv egy cukorbeteg szereplővel, ingyenes egészségügyi szűrések, „egy csepp világnap”, „cseppont-patikahét”).