Ha kell, SIPolnak: együtt a jobb internetért

Informatikai cégek, civil szervezetek – és gyerekek fognak össze, hogy a biztonságosinternet-nap (SID) alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által támogatott hazai Safer Internet Programot (SIP) a mai tájékoztatón mutatták be a média képviselőinek.

Az Európai Unió a biztonságos internet napján, február 11-én, változatos programokkal, jó 150 országban hívják föl a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire. Lehetőséget teremtenek a gyerekek számára, hogy olyan pozitív tartalmakat hozzanak létre, melyeket később a családban, iskolában, barátokkal is tudnak használni.

Az internethasználat és -biztonság újabb tendenciái nagy fejtörést okoznak a szülőknek és a pedagógusoknak egyaránt, hiszen az eddig jól bevált szabályozási módszerek nem mindig életszerűek. Az utóbbi években a „biztonságosabb” helyett a „jobb” internet létrehozásán van a hangsúly. Ezért a biztonságos internet napja (SID) közös felelősségünkre összpontosít. Tegyük az internetet mindannyiunk számára egy jobb „hellyé”, különösen tekintettel a fiatalokra!

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépülete ad helyszínt a február 11-i rendezvénynek, amelyen szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vehetnek részt. A rendezők hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játékszakértőket, webes biztonsági szakembereket, valamint távközlési cégeket, internetszolgáltatókat, nem nyereségérdekelt szervezeteket és soknemzetiségű cégek képviselőit is várják az eseményre.

Az idei biztonságosinternet-nap alkalmából játékkészítő és videópályázatot is hirdettek hazai általános és középiskolások számára. A pályázat célja, hogy – gyerekek által megtervezett – olyan offline játékok szülessenek, amelyekkel majd az osztályban, barátokkal, családi körben is játszani lehet. A pályázat témája: Ismerd meg jobban a téged körülvevő kiberteret!

A videópályázatban legfeljebb háromperces kisfilm elkészítését kérték a szervezők. A beérkezett alkotásokat szakmai zsűri értékelte, a díjátadót a biztonságosinternet-nap rendezvényén tartják. Egyebek mellett arra adnak választ a képkockák, hogy vajon másképp viselkednek-e a kibertérben a felnőttek? És ha igen, miért?

Lesz kerekasztal-beszélgetés is, amelyen a résztvevők azt a kérdést boncolgatják, hogy miért félnek a kibertérben a felnőttek és miért olyan bátrak a gyerekek?

A másik kerekasztal-beszélgetés címe: Hackerek és kéretlen tartalmak a világhálón. A keddi rendezvényen jeles szakemberek a szülőknek és pedagógusoknak tartanak interaktív előadást.

Filmvetítés és „kibeszélő” is lesz a digitális jóléti program részeként általános iskolásoknak. Az 5–6. évfolyam számára a téma a véleményvezérek, a 7-8. évfolyamnak a „testképzavar” lesz. A Kód Teátrum amatőr társulata színdarabot ad elő középiskolásoknak, melynek címe: Mazsi’s journey. A darab egy középiskolás blogger-lány élményeiről, tapasztalatairól szól. Őt is megismerjük a darabból, és az is kiderül, hogy miért kezdett bele a blogírásba. Szembesülhetünk vele, hogy a blog mögé „rejtőzés” sem véd meg a csapdáktól, kudarcoktól.

A biztonságosinternet-nap hazai programjáról bővebb információ ITT olvashatnak az érdeklődők.

Az idei SID magyarországi eseményének támogatói: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Digitális Jóléti Program, Microsoft Magyarország Kft., Abacusan Stúdió Oktatásszervező Nonprofit Kft. és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.