Ha már túl nagy a zaj, legalább szigeteltet a repülőtér

Jövőre folytatódik, sőt kibővül a repülőtér négy éve megkezdett lakossági ablakszigetelési programja: 2020-tól az eddiginél több, repülőtér környéki lakos igényelheti a pótlólagos szigetelést lakása vagy háza ablakára, valamint az érintett kerületek és települések ingatlantulajdonosai kiegészítő szellőztető berendezést is kérhetnek.

Ezerötszáz ingatlantulajdonos számára ajánlotta fel 2016 és 2019 között a Budapest Airport a lakossági ablakszigetelési programot, 2020-ban pedig újabb 1500 háztartás számára nyílik meg ez a lehetőség. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér – írja közleményében a társaság – a zajgátló védőövezet lakói számára már 2016-tól elérhetővé tette az ablakszigetelési programot, összesen mintegy 150 millió forintért végeztette el az ingatlanok lakó- és hálószobáinak ablakszigetelését.

A jövő évtől az érintett lakosok az ingyenes ablakszigetelésen (vagy a költségmegosztással járó ablakcserén) felül szellőztető berendezést is igényelhetnek, amely zárt ablak mellett is friss levegőt juttat a ház vagy lakás szobáiba.

A kibővített program több ütemben fog megvalósulni a XVII. és XVIII. kerület, illetve Vecsés és Üllő ingatlantulajdonosai számára. A beruházást a Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány a Budapest Airport által nyújtott támogatásból finanszírozza. A repülőtér-üzemeltető az idén októberben bevezetett, a légitársaságok által az éjfél és hajnali öt óra között Budapest felett végrehajtott fel- és leszállások után fizetendő mélyalvási díjból befolyt összeget is a programra fordítja.