Ha robban a bomba – Amerikai pasztorál

Minek a nagy szavak keresése? A történet érdekes, a szereplők hitelesek, a rendező profi, az operatőr is tudja a dolgát. A film összeállt, egyszerre gyönyörködtet és gondolkodtat.

Az Amerikai pasztorál Philip Roth Pulitzer-díjas regényéből készült a mostanáig csak színészként ismert Ewan McGregor (bal kép) rendezői bemutatkozásaként. Ő egyébként a főszereplő, a cím szerint a pásztor, közösségének egybetartója, irányítója. Családfő: férj és apa, mellesleg gyáros, kapitalista. Még előtte: sikeres sportoló, egyszerű, szeretetre méltó ember.

Több a barátja, mint az ellensége. Irigylik a szépséges feleségéért, nyugodt életéért. Saját törvényei szerint él, és ha nehézséggel találkozik, szembenéz vele. Azzal is, hogy lánya, Meredith enyhén beszédhibás. Feleségével közösen keresik a megoldást: a logopédust, a házi módszereket. Együtt gyakorolnak, örülnek minden apró javulásnak, és elfogadják a változtathatatlant.

Ők igen, de Meredith nem. A szülők továbbra is gyermekként szeretik, pedig már nagylány. A világ megváltozik, Amerikát a vietnami háború, a faji zavargások osztják meg. Meredith csatlakozik egy radikális csoporthoz. Bombát gyárt, robbant, menekül az FBI és a családja elől. (A képen: Jennifer Connelly.)

Apja nem tudja elfogadni a valóságot, a múltat és lányát keresve próbál magyarázatot találni a történtekre. A film nézői vele együtt kutakodhatnak. Gondolkodhatnak nevelési elvekről, a szeretetről, a ragaszkodásról, a vakhitről. Arról, hogy ahol semmi sincs, oda mennyit adhatunk magunkból. Nincs válasz.

Az Amerikai pasztorál nem az „én megmondom neked a tutit”-féle alkotás. Nem befolyásol: képeket mutat, hangokat hallat, kételyeket ébreszt. Nem vádol, nem ítélkezik. Nagykorúnak tartja a nézőt, még a befejezést is rábízza.

Ez a film a vetítés befejeztével is folytatódik. Velünk marad. Visszük haza, az otthonunkba. Nem a mienk, mégis őrizzük. Nehéz szabadulni tőle…

Amerikai pasztorál, amerikai film. Rendező: Ewan McGregor. Író: Philip Roth. Forgatókönyvíró: John Romano. Szereplők: Jennifer Connelly, Dakota Fanning, Ewan McGregor, Molly Parker, Uzo Aduba, Rupert Evans, David Strathairn, Valorie Curry, Peter Riegert, Mark Hildreth.