Hajrá, ruhatárosok!

Olvasom a furcsa híreket: a Kossuth-díjas magyar színész, író, költő, énekes Röhrig Géza mentőzik, és a zsidó vallási rítus szerint halottakat mosdat Amerikában. Kolléganője, Balázs Andrea védőmaszkokat varr Budapesten, azt remélik, hogy egy kicsit útját állhatják napjaink járványnak. (Kép: Imago Images)

Mindketten egy kicsit visszatértek a gyökerekhez, sokan tesznek még ilyet, nagy a világ, sok jó szándék fér el benne. Ebben a világban, mondják egyre többen, hogy a bajban a gazdagoknak kell példát mutatniuk, Bill Gates, Ronaldo és mások már belenyúltak a zsebükbe.

Vélhetően így tesznek majd hazánk oligarchái is. Szeged polgármestere közzé is tette javaslatát, hogy miként adakozzanak a közbeszerzések nyertesei, Magyarország legmódosabb emberei. De tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű. Hiába az éves lista a gyarapodásról, a nyilvántartások, a vagyonbevallások, a tőzsdei adatok, én színházjáró ember vagyok.

A színházjáró ember viselkedik, amikor eljön az ideje tapsol, és amikor a véleményét kérdezik, beszél az előadásról.

A színházjáró ember tehát körültekintő, megfontolt, nem vagdalkozik a jelzőkkel. A színházjáró ember például sosem mondja a ruhatárosokra, hogy jómódúak, pedig olykor 20–30 bundát, kucsmát, ezüstrókaprémet, tucatnyi esernyőt lát náluk. A színházjáró ember tudja, hogy a cuccot csak őrzi a ruhatáros, átveszi, vigyáz rá, aztán visszaadja eredeti tulajdonosának. A ruhatáros csak egy kis zsebpénzt, amolyan borravalófélét kap a szolgálataiért, nem kell irigyelni.

Szóval, kultúra-barbárként nyugodt szívvel biztatnám adakozásra a papíron oly’ gazdag Mészáros Lőrinc, Tiborcz István vagy Garancsi István urakat, de színházjáró emberként bennem a kétely, lehet, hogy nincs miből adniuk, nem övék a vagyon.

Én már láttam olyat, hogy a ruhatáros összecserélte a kabátokat, aztán a tulajdonosok összevesztek, nem jó az ilyesmi. De semmi baj, Röhrig Géza, Balázs Andrea példája ragadós, aki nem pénzzel adakozik, az munkával segítheti a szegény embereket, az egykori szerelő, Mészáros Lőrinc például saját kezével cserélhetné a csaptelepeket, újíthatná fel a kazánokat, a villáskulcsot, a csavarhúzót talán nem kell senkinek sem átadnia…