Hangok a múltból – jó évszázados hanglemezek hallgathatók online

Bő fél éven belül immár ötödik online tartalomszolgáltatását nyitja meg és kínálja olvasóinak az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). Ezúttal több mint 2600 digitalizált hangfelvétel vált meghallgathatóvá a nagyközönség és a kutatók számára. A Hangtár digitális adatbázis jó 150 órányi archív hanganyagot tett közkinccsé az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtár gramofonlemez-gyűjteményének anyagából.

A böngészni vágyók tíz kategória közül válogathatnak. A tájékozódást gazdag tárgyszókészlet, részletes biblográfiai adatok és jó minőségben digitalizált címkefotók segítik.

Az összeállítás középpontjában a zenei műfajok (operett, sanzon, tánczene, katonadal, korai dzsessz, magyar nóta, népzene – kiemelten a Patria sorozatának néhány lemeze –, klasszikus zenei hanganyagok) állnak, továbbá prózai hangdokumentumok (mesék, korai kabarék, klasszikussá vált jelenetek) is helyet kaptak a válogatásban.

Az eddig csupán a könyvtárban kutatható dokumentumok hat évtized magyar vonatkozású hanglemez-történetét ölelik fel: magyar szerzők műveit, illetve előadók felvételeit tartalmazzák, amelyek 1904–62 között jelentek meg hazai gyártású vagy külföldi lemezeken. Maguk a felvételek 1902 és az 1950-es évek vége között készültek, de nem csak Magyarországon, hiszen a magyar előadóművészek régen is rendszeresen készítettek hanganyagokat külföldön, például a két világháború között Németországban vagy 1950 után Csehszlovákiában.

Az eredeti hangdokumentumok a nemzeti könyvtár több, mint 100 000 egységet magában foglaló hangarchívumában találhatók. Mivel a Magyar Rádió szomszédságában elhelyezett egykori hangzógyűjtemény a rádió 1956. októberi ostromakor szinte teljesen megsemmisült, a jelenleg az OSZK-ban őrzött, 70 000 darabból álló sellaklemez-kollekció csak kis részben származik kötelespéldányokból.

A gyűjtemény a nemzeti könyvtár tudatos beszerzési igyekezetének köszönhetően a 21. század első évtizedeiben alakult ki a három nagy, hazai magángyűjtemény megvásárlásával és ajándékozás útján. A válogatásban Kovács József tekintélyes hanglemez-hagyatékából és kisebb magánkollekciókból származó dokumentumok, valamint az 1957 óta beérkezett kötelespéldányok hanganyagai kereshetők.
Az adatbázisban a hazai hanglemezgyárak mellett nemzetközi lemezcégek kiadványai között is böngészhetnek az érdeklődők, mint a The Gramophone Company (His Master’s Voice), az Odeon, a Columbia, a Deutsche Grammophon (Polydor).

A honlapon többségében 1926 utáni, már mikrofonnal készült – így az elődöknél jobb minőségű – felvételek hallgathatók meg, bár a korai, akusztikus hangrögzítési eljárással rögzítettek is képviseltetik magukat, köztük azok, amelyek a legendás Blaha Lujzával készültek 1902-ben Budapesten. E korai hangfelvételek olyan korszakból szólnak hozzánk, amelyben a gramofonlemez még új médiumnak számított. A 19. század végén megjelent, széles körben a két világháború között elterjedt gramofon alapvetően változtatta meg a zenehallgatási szokásokat, a közízlést, és nagy hatással volt a társas életre.

Az itt elérhető adatbázis folyamatosan bővül.