Már épül az U2/U5 jelű metró Bécsben

Megkezdődtek az U2/U5-ös metró építési munkálatai Bécsben: a 2100 millió eurós beruházás révén 2028-ig 11 megállóval bővül az osztrák főváros metróhálózata, ami további 300 millió utas kiszolgálását teszi lehetővé. (A nyitó képen: hivatalosan is megkezdődött az U2/U5-ös metró építése Bécsben © Wiener Linien / Alexandra Gritsevskaja)

Az U5-ös metró leendő végállomásánál, a Frankhplatzon, valamint a Rathausplatzra tervezett csomópontnál kezdődtek meg Bécs legnagyobb klímavédelmi beruházásának, az U2/U5-ös metrónak az építési munkálatai. Az U2/U5-ös vonal az 1990-es évek óta a legnagyobb metróépítési vállalkozás az osztrák belvárosban: 11 új megállóval bővül Bécs metróhálózata. A beruházással az U2-t meghosszabbítják a Rathaus és a Matzleinsdorferplatz között, a Karlsplatz és a Rathaus közötti szakaszt pedig beillesztik az U5-ös vonalba. Ez lesz Bécs első, teljesen automatizált metróvonala és egészen a Frankhplatzig közlekedik majd.

A 2100 millió euró összköltségű építkezést az osztrák állam, Bécs városa és a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien közösen finanszírozza. Az U5 2026-ra, az U2 új szakasza pedig 2028-ra készül el.

A beruházással a meglévő állomásokat is modernizálják és alkalmassá teszik az automatizált működésre.

Az új metróvonal vonzáskörzetében 370 ezer ember él, és évente 300 millió utas szállítására alkalmas. Megépítésével évente mintegy 75 ezer tonna szén-dioxiddal csökkenthető a bécsi levegő. Ennyi szén-dioxidot jelenleg 6 millió 30 éves fa tud felvenni, vagyis egy akkora erdőt kellene ültetni, mint Bécs Donaustadt kerülete.

A metróépítő munkák előkészítésénél még arra is ügyeltek, hogy a teherautóknak a lehető legkevesebbszer kelljen fordulniuk a városban, elhordandó például a kitermelt földet.

Az U2/U5-ös metró kiépítése Bécs válasza napjaink két nagy kihívására: a klímaváltozásra és a koronavírus-járvány miatti gazdasági válságra. A beruházás révén összesen 30 ezer munkahelyet lehet hosszú távon megőrizni az osztrák fővárosban.