Harminc éve történt: Németh Miklós bejelentette a diplomáciai kapcsolat felvételét Szöullal

Éppen három évtizeddel ezelőtt, 1989. január 2-án jelent meg a magyar lapokban Németh Miklósnak az előző év utolsó napján (1988. december 31-én) a Kyodo japán hírügynökségnek adott interjúja, melyben a miniszterelnök gyakorlatilag bejelentette: Budapest és Szöul diplomáciai kapcsolatra lép egymással. Trom András, az MTI akkori tokiói tudósítója az interjút ismertető, 30 évvel ezelőtti lapszemléjében arról is beszámolt, hogy a Nihon Keizai Simbun (Japán vezető gazdasági napilapja) ismertette a tokiói kormány döntését: a Japán Export-Import Bank kötetlen felhasználású, 60 millió dollár értékű hitelt nyújt hazánknak. A japán lap szerint a döntés meghozatalakor a tokiói kormány figyelembe vette azt is, hogy Magyarország a szocialista országok közül elsőként létesített gazdasági kapcsolatokat Dél-Koreával.   

Tokió, 1989. január 1., vasárnap (MTI – tud.) – A japán kormány döntése alapján a Japán Export-Import Bank kötetlen felhasználású, 60 millió dollár értékű hitelt nyújt Magyarországnak. Az erről szóló hírt vasárnap, az év első napján közölte a Nihon Keizai Simbun, a távol-keleti ország vezető gazdaságpolitikai napilapja. A tokiói kormány annak ellenére a hitel nyújtása mellett döntött, hogy a washingtoni szenátus 1988 őszén határozatot fogadott el a kötetlen hitelek folyósításának felfüggesztéséről a Szovjetuniónak és a kelet-európai országoknak.    

A japán lap szerint a döntés meghozatalánál a tokiói kormány figyelembe vette, hogy Magyarország tagja a Világbanknak, a Nemzetközi Valutaalapnak és a szocialista országok közül elsőként létesített gazdasági kapcsolatokat Dél-Koreával. Mindez azt mutatja, hogy a magyar gazdaságpolitika a szocialista országoké között a legnyitottabb. Amennyiben a magyar gazdaság továbbhalad megkezdett útján, további hitelek nyújtását is kilátásba helyezi a japán kormány – írta a Nihon Keizai Simbun.

 

Németh Miklós japán interjúja

Tokió, 1988. december 31. szombat (MTI-tud.) – A Kyodo szombaton, az év utolsó napján, angol nyelvű világszolgálatában közölte azt az exkluzív interjút, amelyet Németh Miklós miniszterelnök pénteken adott a japán hírügynökségnek. Németh Miklós, aki parlamenti irodájában fogadta a japán újságírókat, a közzétett tudósítás szerint kijelentette, hogy bármely párttal el tud képzelni koalíciót, amennyiben a kérdéses párt elvei nem sértik a szocialista politikai rendszert. Egy ilyen koalícióhoz azonban még nem érett meg a helyzet, mivel senki sem tudja, melyik párt politikája felelne meg leginkább a szocializmus
elveinek – idézi a japán hírügynökség a magyar kormányfőt.

A szocialista piacgazdaság hosszú távú stratégiája Magyarországon a gazdaság összekapcsolása a nemzetközi pénzügyi
rendszerrel és a műszaki színvonal fejlesztése, mondotta Németh Miklós, aki üdvözölte Japán, mint gazdasági partner beruházásait és a két ország közötti kereskedelem fejlesztését. A Minisztertanács elnöke azt is kifejtette, hogy a reformok első lépése a külföldi tőke beáramlásának a támogatása és az import liberalizálása lesz.
Ezzel összefüggésben ismertette a január 10-én összeülő parlament elé kerülő törvénytervezeteket, köztük a külföldi beruházások védelmét meghatározó javaslatot. A jövő évi célokat összefoglalva Németh Miklós azt is kifejtette, hogy 1989 kulcsfontosságú év lesz a demokratikus Magyarország megteremtését célzó átfogó reformok megvalósítása szempontjából. A nemzetközi kérdéseket érintve a Minisztertanács elnöke a japán hírügynökségnek kijelentette, hogy
hazánk sikeres kapcsolatokat tart fenn mind az NDK-val, mind az NSZK-val; a Koreai Köztársasággal kialakuló új kapcsolatok sem
fogják megszakítani a Budapest és Phenjan közötti kötelékeket. A kormányfő ugyanakkor megerősítette azokat a dél-koreai információkat, amelyek szerint Budapest és Szöul a jövő év elején diplomáciai kapcsolatra lép egymással.