Hat év után újra megnőtt a cégalapítási kedv

Júliusban csaknem háromezer céget alapítottak hazánkban, annyit, mint hat esztendővel ezelőtt.

A járványt követő gazdasági visszaesés és a nyári hónapok ellenére újra rekordmagasságba emelkedett a hazai cégalapítások száma. Júliusban 2942 új vállalkozást jegyeztek be; hasonló legutóbb 2014-ben történt. Most két szempontból is érdekes: a nyár és a gazdasági visszaesés miatt is egyedülálló.

A növekedés egyik tényezője a járvány első hulláma alatt elhalasztott cégalapítások korrekciója, bár nem lehet kizárólag az elmaradt cégalapításokkal indokolni a mostani rekordot. A 2008–09-i válság idején is megfigyelhető volt, hogy a munkanélküliség növekedése sok kényszervállalkozás indulásával járt, így vélhetően a mostani újak esetén is ez játszik közre.

A gazdasági nehézségek a vállalkozások egy részét is cégalapításokra ösztönözheti. Az ügyfélkör lemorzsolódása, a beszállítók problémái sok vállalkozásnak okoznak nagy nehézségeket. A rossz gazdasági hangulat a vállalkozók körében is új irányok, befektetések felkutatására ösztönöz, amely sokszor új cégalapítással is együtt jár.

Az évtized első harmada óta csökken a hazai cégszám, így a most tapasztalt jelenség egyedinek számít. A cégszám-növekedéshez hozzájárul a cégtörlések számának a csökkenése is. Júliusban 2810 céget töröltek, annyit, mint a múlt évek azonos időszakában, ám az idén eddig a legalacsonyabb szám. A cégalapítások és -törlések együttes eredőjeként jó 100-zal növekedett a hazai vállalkozások száma júliusban. Ez egyáltalán nem volt jellemző a múlt 6-7 évben.

Sok egyéb céginformációs mutatóban is észrevehető a járvány hatása. Növekszik a végelszámolások mennyisége: júliusban 1150 vállalkozás tulajdonosai döntöttek cégük szabályozott körülmények közötti megszűntetéséről. Ez sem szokásos, mivel kétszerannyi, mint általában nyaranta szokásos. Az ok: a kiút hiánya.

A sok végelszámolás egyértelműen a negatív gazdasági hangulatot tükrözi, egyben azt is jelzi, hogy a megszüntetésre irányuló eljárások között növekszik a szabályos megszüntetések aránya, azaz kevesebben hagyják magukra a vállalkozásukat. A vizsgált időszakban 434 felszámolás kezdődött, ami átlagosnak számít, a 969 új kényszertörlés is alacsony szintet jelez. Ha a gazdasági hullámvölgy elhúzódik, ezek az értékek is jó eséllyel növekedni fognak.

Júliusban 4598 cég ellen kezdődött végrehajtás, és bár nem kirívó, veszélyt jelez – különösen napjaink bizonytalan gazdasági időszakában. A sok végrehajtás alacsony fizetési fegyelemre, illetve likviditási problémákra utal: egyik sem szerencsés gazdasági visszaesés esetén. A ki nem fizetett számlák könnyen átfordulhatnak lánctartozásokba, megbénítván a beszállítói láncokat, ami kedvezőtlen jelenség, gátolja a gazdaság visszaállítását a normál üzemmódra.

Az Opten cégfluktuációs index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) júliusban átlagosan 11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten CFI Zala, Veszprém és Bács-Kiskun megyében érte el a legjobb értékeket, a legmagasabb fluktuációt Budapest, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.