Hát kicsoda Mészáros Lőrinc?

(Gergely Zsófia/Klubrádió) Mint minden – mondjuk úgy, hogy – szerény képességű embert, Mészárost is könnyű kizökkenteni, adta hát önmagát: (A nyitó kép forrása: hvg.hu/Túry Gergely)

„Nem engedek meg semmilyen kérdést, úgyhogy azonnal távolodjon el tőlem” – pattogott, majd még kétszer elismételte ugyanezt. Utánozni nem szeretném, de kábé a „távozz tőlem, sátán” hanglejtést képzeljék el. Aztán kivágta: „hát kicsoda maga, hogy engem zaklat?”.

Februárt megcsúfolóan, már tavaszt ígérve ragyogott ma a nap, dolgoztunk, rohantunk, intéztük, amit kell. Közben a többség számára valószínűleg – eddig – észrevétlenül lezajlott egy röpke, alig 1 perces jelenet, amibe belesűrítve ott ordít minden, amiben élünk 2020 Magyarországán. A művelt latin erre mondaná, hogy kvintesszencia, ezt szeretném önöknek elmesélni.

Jelenet a következő: a hivatalosan üzletember, nem hivatalosan Orbán Viktor biopénztárcája, Mészáros Lőrinc a FeHoVa vadászati kiállításon vett részt, amikor udvariasan odalépett hozzá egy HVG-s kollégám, Oroszi Babett. A gázszerelőből minden bizniszben hasító polihisztorrá avanzsált Mészáros éppen kedélyesen bratyizott más NER-ségekkel, amikor az újságíró megszólította, és feltett neki egy aktuális kérdést: mégis mennyiért adja el az államnak a full veszteséges Mátrai Erőművet?

Lefordítom, hiszen a „Zállamnak” valójában nincs pénze: nekünk, minden adófizetőnek mennyibe fáj, hogy a Mészároséknak átjátszott, sok milliárdos mínuszt termelő erőmű az állami MVM-hez kerül? Hány forintot költünk erre, ahelyett… – és itt a kipontozott rész következik, gondolatban mindenki helyettesítse be, ahol szerinte inkább helye lenne ennek a pénznek a felcsúti haver zsebe helyett.

Mint minden – mondjuk úgy, hogy – szerény képességű embert, Mészárost is könnyű kizökkenteni, adta hát önmagát:

„Nem engedek meg semmilyen kérdést, úgyhogy azonnal távolodjon el tőlem” – pattogott, majd még kétszer elismételte ugyanezt. Utánozni nem szeretném, de kábé a „távozz tőlem, sátán” hanglejtést képzeljék el. Aztán kivágta: „Hát kicsoda maga, hogy engem zaklat?”

Mire a kollégám tényszerűen azt válaszolta, hogy újságíró. Vagyis nem magának kérdez, hanem a köz nevében és érdekében. „Én meg egy polgár vagyok, nem közszereplő” – vetett véget a dialógusnak a Forbes lista éllovasa, országuk leggazdagabb embere.

Hát kicsoda Mészáros Lőrinc, hogy ezt megteheti? És ha tudjuk, hogy kicsoda és főleg, hogy ki tette azzá, akkor ezt mégis meddig hagyjuk még?