Hazai fejlesztés: minden eddiginél pontosabb vércukormérő

Minden eddiginél pontosabb, a telemedicinás rendszerrel teljesen kompatibilis vércukormérő készüléket dobott piacra a 100 százalékban magyar, családi tulajdonban lévő 77 Elektronika Kft.

Az eNapló telemedicinás felületen a beteg vagy kezelőorvosa beállíthatja, hogy mikor esedékes a következő mérés, amire az új vércukormérő-rendszer hangjelzéssel figyelmeztet, ösztönözve ezáltal használóját az állapotának az ellenőrzésére. Az új okoskészülékhez mintegy 20 ezer cukorbeteg most ingyen juthat hozzá egy csereprogram keretében.

A Magyar Diabetes Társaság 2016-i kutatása szerint több mint hetven százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon a múlt másfél évtizedben. Kereken 800 ezren élnek diabétesszel, és félmillió lehet azok száma, akik már cukorbetegek, de még nem tudnak róla, e népbetegségben tehát csaknem minden magyar család érintett. 

A betegség kezelésében az egyik legfontosabb tényező, hogy az érintettek megfelelő információval rendelkezzenek és folyamatosan kontroll alatt tartsák ezt az eleinte észrevétlen, de szövődményeit tekintve igen súlyos betegséget. Ehhez elengedhetetlen a rendszeres vércukormérés. Sajnos, ennek ellenére Magyarországon a cukorbetegek alig több mint a fele (55 százalék) méri legalább napi rendszerességgel a vércukorszintjét, további 27 százalék csupán hetente – derült ki a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége a hazai diabéteszes betegek körében végzett tavalyi országos kutatásából.

Mindez azért megdöbbentő, mert szakértők szerint a vércukormérés az inzulinnal kezelt betegek esetében napi többször, akár négyszer-hatszor is javasolt.

A rendszeres mérésben is segít a 77 Elektronika Kft. által fejlesztett, az okostechnológián alapuló Dcont® ETALON készüléke. A gyógyszeres kezelést kiegészítő, hatékony eszközről van szó, segítségével a beteg kellő értéken tarthatja a vércukorszintét.

A Dcont-család legújabb típusa minden eddiginél pontosabb, csakndem klinikai laboratóriumi pontosságú (+/-8 százalék) vércukormérést tesz lehetővé az otthoni önellenőrzéskor, és emellett egyénileg testre szabható: a beteg vagy orvosa beállíthatja rajta például a vércukor ideális célérték-tartományát, az optimális mérési időpontokat. Alkalmas a készülék arra is, hogy hipoglikémia után önműködően jelezze az ismételt mérés szükségességét.

Az étkezés előtti mérést követően 1 / 1,5 / 2 órával a gép továbbá hangjelzéssel figyelmeztet az étkezés utáni mérés esedékességére és egyszerűen képes rögzíteni az étkezés vagy az inzulinadás időpontját is. A Dcont® eNapló telemedicinás felületen a beteg vagy kezelőorvosa beállíthatja, hogy mikor esedékes a következő mérés, amire az új vércukormérő-rendszer hangjelzéssel figyelmeztet, ösztönözve ezáltal a használóját a betegség kontrollálására.

A világszínvonalú, legújabb fejlesztésű Dcont ETALON vércukormérő készülékhez kereken 20 ezer cukorbeteg most akár térítésmentesen is hozzájuthat: 2020 februárjától megszűnik ugyanis az OneTouch vércukorszintmérő és tesztcsík társadalombiztosítási támogatása és forgalmazása Magyarországon.

A Medcordis Kereskedelmi Kft., mint a LifeScan, OneTouch vércukormérők és tesztcsík magyarországi kereskedelmi partnere és a 77 Elektronika Kft. azért, hogy a jelenleg OneTouch vércukormérőt használók folyamatos, magas minőségű ellátása a jövőben is biztosítva legyen, máris közös csereprogramot hirdetett. Ennek értelmében a 77 Elektronika Kft. OneTouch (Select Plus Flex, Select Plus) vércukormérővel rendelkező betegek részére ingyenes csereként egy Dcont ETALON vércukormérő készüléket ad.

A 77 Elektronika Kft. több mint 30 éve saját fejlesztésű orvoselektronikai termékeket gyárt, elsősorban vércukormérő rendszereket, vizeletvizsgáló készülékeket és reagens anyagaikat – személyes és laboratóriumi használatra. A vállalat szakemberei tervezik termékeiket, mechanikai, hardver- és szoftver-fejlesztést végeznek. A cég nemzetközileg is figyelmet keltő gyártási kapacitással és kereskedelmi szervezettel rendelkezik. Alakulása, 1986 óta a 77 Elektronika Kft. magyar családi tulajdonban van. Az évtizedek során az egykor négyfős családi vállalkozás több, mint 700 személyt foglalkoztató nagyvállalattá, a magyar egészségipar egyik vezető cégévé vált, amely saját fejlesztésű orvosdiagnosztikai termékeit a világ 100 országába exportálja. A folyamatos újításnak és a külföldi terjeszkedésnek köszönhetően a vállalat forgalma évről évre 15-20 százalékkal nőtt az elmúlt években. Bevételének 6–8 százalékát költi kutatásra, fejlesztésre; e tevékenységgel a 77 Elektronika Kft. munkatársainak hetede foglalkozik.