Hazánk 7575 ezer millió forintot kap az európai strukturális és beruházási alapokból – korszerűsítik a Budapest–Székesfehérvár vasútvonalat az idegenforgalom javára

A 2007–13 közötti támogatási ciklusban már megkezdett beruházásokkal korszerűsítik a Transzeurópai Közlekedési Hálózat földközi-tengeri folyosóján található vasútvonalat.

Corina Crețu, a Bizottság regionális politikáért felelős tagja kijelentette: „Az uniós támogatással megvalósuló beruházás kettős célt szolgál: ami a környezetvédelmet illeti, befektet a fenntartható közlekedésbe és tehermentesíti a fővárosba vezető útvonalakat, gazdasági területen pedig ösztönözni fogja a kereskedelmet és a turizmust.”

A nemzetközi útvonal, amely a teher- és a személyszállítás szempontjából egyaránt fontos: összekapcsolja Magyarországot és Szlovéniát, megnyitva az utat ezzel a földközi-tengeri térség felé. A Balatont is kiszolgáló vasútvonal tervezett korszerűsítésének eredményeképpen csökkenni fog az utazásra fordítandó idő, ami várhatóan fel fogja pezsdíteni a térség idegenforgalmát. A beruházás előreláthatóan 2018 nyarára fejeződik be.

A 2014–20 közötti finanszírozási időszakban Magyarország 25 milliárd eurót kap az európai strukturális és beruházási alapokból. Ha részletesebben kíván tájékozódni ezekről a beruházásokról, kérjük, látogasson el az európai strukturális és beruházási alapokkal nyílt hozzáférésű adatok platformjára és erre az oldalra.
 

X X X

Az ezen a héten az ecuadori Quitóban tartott Habitat III ENSZ-konferencián elfogadták az új városfejlesztési menetrendet. A menetrend iránymutatásokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan lehet befogadóbbá, környezetkímélőbbé, biztonságosabbá és prosperálóbbá tenni a városokat világszerte. Ez az egyik sarokköve a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrend és egyéb kulcsfontosságú reformmenetrendek, főképp a párizsi megállapodás megvalósításának.

Az ENSZ Habitat-partnerei, köztük az EU és tagállamai, vállalásokat tettek az új városfejlesztési menetrend megvalósítására. A vállalások mindegyike egy-egy konkrét területet vesz célba és konkrét célkitűzésekre vonatkozik. Az Európai Bizottság három kötelezettségvállalást tett az ENSZ új városfejlesztési menetrendjében kitűzött célok elérése érdekében:

1. Az ENSZ új városfejlesztési menetrendjének végrehajtása az EU városfejlesztési menetrendje révén

2. A város mint fogalom világszinten egységes meghatározása

3. A városok közötti együttműködés segítése a fenntartható városfejlesztésben.