Hol fizetnek a tanároknak a legtöbbet és a legkevesebbet Európában? Luxemburg: 29 millió forint/év

(Írta: Servet Yanatma) Az Európai Unió tagállamai közül csak Romániában, Szlovákiában és Lengyelországban alacsonyabb a tanárok bruttó kezdőfizetése, mint Magyarországon – derül ki az Eurodyce Hálózat felméréséből. Ma van a tanárok világnapja, de sok országban kevés az ok az ünneplésre, a pedagógusok elégedetlenek a bérekkel és a munkakörülményekkel. (A nyitó kép forrása: ©imago/Science Photo Library)

Az európai országok között látványos különbségek vannak a tanári fizetésekben. Az Európai Bizottság/EACEA/Eurydice által összeállított országos adatok szerint a közoktatási intézményekben az alsó középfokú oktatásban (ISCED 2) a hivatalos éves bruttó kezdő fizetések 2020/2021-ben az albániai 4233 eurótól a luxemburgi 69 076 euróig terjedtek.

Az Európai Unió (EU) országaiban a tanárok átlagfizetése 25 055 euró évente. Francia- és Olaszországban az éves fizetés kevesebb mint fele a németnek.

Az uniós országok közül Bulgáriában volt a legalacsonyabb az éves kezdő tanári fizetés, 7731 euró. Több más uniós országban, például Lettországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában és Lengyelországban is 10 000 euró alatt van.

A tanári fizetések és a minimálbér aránya megmutatja, hogy az egyes országokban mennyit keresnek a tanárok a minimálbérhez képest. Ezt úgy számítják ki, hogy a bruttó tanári fizetést elosztják a bruttó minimálbérrel.

Ez az arány Németországban a legmagasabb, 2,8, Lengyelországban a legalacsonyabb, 1,1. Vagyis a lengyelországi tanárok kezdő fizetése nagyon közel van a minimálbérhez, a német állami iskolákban viszont kezdő tanárok a minimálbér közel háromszorosát keresik.

A vásárlóerő-egység (PPS) az Eurostat által meghatározott “mesterséges valutaegység”, ahol egy PPS-egységgel elméletileg minden országban ugyanannyi árut és szolgáltatást lehet vásárolni. A fizetések PPS-ben történő vizsgálata némileg kiegyenlíti az országok közötti megélhetési költségkülönbségeket, de még mindig nagyok az eltérések.

A tanárok fizetése ezen a szemszögön keresztül nézve az albániai 7824 PPS-től a németországi 50 357 PPS-ig terjedt. A tanárok éves bruttó kezdő fizetése általában 20 000 és 30 000 PPS között van, 10 uniós országban még mindig 20 000 PPS alatt van (Észtország, Málta, Csehország, Románia, Görögország, Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Lettország és Szlovákia).

Tanár nélkül nincs jövő – sztrájk és élőlánc az oktatás világnapján; Tanársztrájk: már a takarítónők is többet keresnek nálunk; Minimum kétezer eurót fog keresni egy kezdő tanár, ígéri Macron

messenger-dsk
tumblr
linkedin