Huszadszor is egribikavér-ünnep – étel, ital, vidámság

A fesztiválon jelen lesz az egri borvidék csaknem valamennyi elismert borászata, több mint 100-féle egri bikavér, egri csillag és rozé, valamint tokaji bor szerepel a kínálatban, a minőségi nedűkhöz pedig ebben az évben is éttermek ajánlanak helyben készített, egyedi fogásokat – tudatta szerkesztőségünkkel Tarsoly József hegybíró, főszervező Eger Város Hegyközsége nevében. Az idei egribikavér-ünnepen először más borvidéknek is bemutatkozhat, ekként a fesztivál díszvendége most a Tokaj-Hegyalja világörökségi borvidék és turisztikai célterület.

Hagyományosan ingyenes a belépés a fesztivál területére, ahol a borgasztronómiai kínálaton túl koncertekkel és kiegészítő programokkal várja az érdeklődőket Eger Város Hegyközsége. Az Egri Bikavér Színpadon fellép a Balkan Fanatik, a Hot Jazz Band, a Kerekes Band; a VI. Szepesi György bárzenész-találkozó nyitókoncertjén Kökény Attila, Mujahid Zoltán és Tabáni István. Az Egri Csillag Színpadon dj-k, vendégeik és különböző formációk a nagyszínpadtól eltérő stílusú zenéket játszanak; négy napon át számos fellépő váltja egymást. Ott lesz sok más mellett a Fran Palermo, Hó Márton, illetve Szabó Benedek és a Galaxisok is. Az egri Part Egyesület színpadánál ebben az évben is fényfestéssel teszik hangulatosabbá az egyébként is varázslatos környezetet.

Az egribikavér-ünnep szervezője és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség megállapodásának fontos eleme, hogy a szervezet tagjai zsűrizik a fesztivál ételeit. A legjobb étel kiválasztásánál különösen fontos szempont, hogy az mennyire harmonizál a kínált egri bikavérrel. Az eredményhirdetés alkalmával kihirdetik a bikavér-ünnep legjobb borát is.

Az egribikavér-ünnep helyszínén pénteken és a szombaton kora estétől az Egri Városi Sport Iskola bokszolóit is láthatják majd az U21-es felnőtt korosztályos magyar kupa összecsapásain. A Magyar Vöröskereszt munkatársai várják a „bikavéradókat”, akik egy pohár egri bort kapnak azért, hogy vérükkel remény szerint életet mentenek.

A borünnep szombat délutánján traktorok és veterán járművek felvonulásán csodálhatják meg az érdeklődők a matuzsálemeket és azokat a járműveket, amelyek segítsége nélkül nem jutnának el a présházakba az egri borok alapjául szolgáló szőlők. Lesz kisállat-simogató, kézműves vásár, és az Érsekkertben található korabeli körhinta, továbbá a nagy illetve modern játszótér remek kikapcsolódást nyújt a kisebbeknek.

A focirajongóknak sem kell otthon maradniuk, hiszen több sátorban is nyomon követhetik az Európa-bajnokság végjátékát akár egy jó egri bikavér vagy egri csillag mellett.

A XX. egribikavér-ünnepen hosszú idő után ismét kapható lesz „az ezredforduló egri bikavére”. Ez az a nedű, amelyet az Egri borvidék szőlő- és bortermelői az államalapítás ezredik évfordulója tiszteletére készítettek el a pincék legkiválóbb 1997. évjáratú boraiból úgy, hogy a bikavér minden tekintetben megfeleljen a Magyarországon elsőként megfogalmazott „Egri Bikavér Eredetvédelmi Szabályzatnak”. A díszes tokodi palackokba töltött bort először az 1999-i egribikavér-ünnepén mutatták be, amelyet most, 17 évvel később ismét megkóstolhatnak és megvásárolhatnak a borkülönlegességek rajongói.