IKSZ-program: jó 300 mázsa italoskartont gyűjtöttek gyerekek

Az intézmények és a gyerekek lelkesedését tükrözi, hogy van olyan iskola, amelyikben a gyűjtött hulladék máris meghaladta az 1 tonnát, amelyért 100 000 Ft különdíjban részesült. Az IKSZ által meghirdetett környezetvédelmi program célja, hogy felhívja az óvodások és iskolások, valamint szüleik figyelmét arra, hogy az italoskarton-csomagolás szelektíven gyűjthető és újra hasznosítható. 

Egy átlagos tejes és gyümölcsleves doboz háromnegyed részt jó minőségű papírból készül és újra hasznosítható. Az ily módon újból a körforgásba hozott nyersanyagból jó minőségű „újrapapír-termékek”, például füzet, konyhai törlőkendő, kartondoboz, csomagolási alappapír készíthető. Érdekesség, hogy egy átlagos fából mintegy 5300 darab italos kartondoboz készíthető.

Hazánkban évente több mint 10–12 ezer tonna, vagyis 350–450 millió darab italoskarton-dobozt hoznak forgalomba. Az IKSZ megalakulásának kezdete, 2004 óta kettőről 21%-ra nőtt hazánkban a válogatva gyűjtött és újra hasznosított italos (tejes és gyümölcsleves) kartondobozok aránya. Az IKSZ célja, hogy 2020-ig a felére, tehát a mostaninak két és félszeresére emelkedjék a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok aránya.