Internetes nyári gyermektábor

A koronavírus enyhülésével a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) – az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője és hotline működtetője – június és augusztus közepe között négy, egy-egyhetes tematikus nyári tábort szervez hátrányos helyzetű gyerekeknek.

A szervezet a Safer Internet Program részeként mintegy 220, mindenekelőtt pécsi és Baranya megyei, hátrányos helyzetű és/vagy nagycsaládos, 6–16 éves gyermeket táboroztat a nyáron.

A gyerekek egy-egy hetet a balatonfenyvesi táborban, egy hetet Fóton, az NGYSZ Lovasterápiás és Oktató Központjában és egy hetet Pécsett, a szolgálat pécsi számítógépes klubjának napközis táborában töltenek.

A tematikus táborok célja, hogy felhívja a gyerekek figyelmét a biztonságos internetezés fontosságára, alapvető szabályaira, ami a Covid19 járvány idején, a digitális oktatással ez még fontosabbá vált.

A SIP-oktatások témái: médiaértés, álhírek felismerése, személyes adatok (azonosítása, védelme, digitális lábnyom), online bántalmazás (szexting, cyberbullying), kiközösítés, segítségnyújtás, közösségi oldalak használata és veszélyei, anonimitás, biztonsági beállítások, online vásárlás, bankkártyák és banki adatok biztonságos használata.

Az oktatók a „Lájkvadász” saját fejlesztésű offline társasjátékukat is bevonják az oktatásba.