Iskolákat és imaházakat is fölkeresnek a bécsi oltóbuszok

Az osztrák főváros már készül a negyedik hullámra. Ezt egyrészt a minél nagyobb átoltottsággal szeretné megelőzni, mindenekelőtt úgy, hogy az oltóanyagot viszi el az emberekhez. (A nyitó képet az APA készítette.)

A legújabb akció: két bécsi oltóbusz iskolákba és imaházakba juttat vakcinát. A negyedik hullám megelőzésére a koronavírus elleni PCR- és gyorstesztek érvényességi ideje szeptember 1-jétől rövidül.

Bécs célja, hogy még a nyáron a lehető legtöbb ember megkapja a koronavírus elleni oltást. Ezt a bécsi illetékesek mindenekelőtt úgy szeretnék elérni, hogy ők viszik az oltóanyagot a páciensekhez: ott akarják őket elérni, ahol dolgoznak, tanulnak, vagy szabadidejüket töltik. A vakcina ráadásul ingyenes és előzetes jelentkezés sem szükséges hozzá.

Az oltási kampány részeként például két oltóbusz járja az osztrák főváros forgalmas csomópontjait, hogy megtalálják azok, akik szeretnék beoltatni magukat. A buszokat mostantól még két „mini akcióban” is bevetik: a gyerekek és a vallási közösségek oltására.

Azért, hogy a beoltott fiatalok aránya tovább növekedjék a fővárosban és az őszi iskolakezdés minél gördülékenyebben legyen, a következő hetekben iskolák sorába is elgurulnak az oltóbuszok. Először két, nyári iskolát keresnek fel augusztus végén a tizedik és a harmadik kerületben, szeptemberben pedig következnek a szakközépiskolák. A 12–18 évesek a Pfizer/Biontech vakcináját kapják. Előzetes jelentkezés nem szükséges, de a 14 évesnél fiatalabbaknak szülői beleegyezési nyilatkozatot kell felmutatniuk.

A vallási közösségekkel együttműködés részeként a következő hetekben mecsetek és imaházak előtt is megállnak a járművek. Az első állomás augusztus 20-án a favoriteni mecseténél volt. Ebben a kerületben a legalacsonyabb átoltottság. A helyszínre Michael Ludwig polgármester is elment, hogy személyesen is hitet tegyen az oltás fontossága mellett. Az oltás mellett a várható negyedik hullám megelőzésének első lépéseként a polgármester bejelentette:

szeptember 1-jétől a PCR-tesztek érvényessége 72-ről 48 órára csökken (kivételnek számítanak a 12 évesnél fiatalabbak), a gyorstesztek érvényessége az eddigi 48-ról 24 órára csökken.