Ismét lesz karmesterverseny! – várják a jelentkezőket

Solti György.Másfél évtized óta a hazai televíziós társaságok nem adtak médianyilvánosságot ifjú külföldi és hazai karmestereknek, hogy bemutatkozzanak a nézőknek és összemérjék tudásukat. Az ősztől erre újra lehetőségük nyílik, sőt, a tekintélyes nemzetközi zsűri 35 ezer euróval díjazza a legjobbakat.

A csodagyerekként már ismert és a világhír felé Budapestről indult Solti Györgyre is emlékezve döntöttek a szervezők a nemzetközi dirigensverseny megrendezése mellett. A Filharmónia Magyarország szervezésében újrainduló nemzetközi karmesterverseny az 1974. évi megmérettetés hagyományához kapcsolódik, amelynek akkor Kobayashi Ken-Ichiró lett a győztese. A japán mestert, aki napjainkban a Tokiói Művészeti Egyetem nyugalmazott professzora, most a zsűri tagjainak sorában üdvözölhetjük. A bíráló testületben foglal helyet Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, Eötvös Péter zeneszerző, Kesselyák Gergely karmester és zeneszerző, valamint Alpaslan Ertüngealp, az Association des Artistes pour la Paix vezetője.

Lady Valerie Solti.A zsűriben a klasszikus zene menedzserei is képviseltetik magukat, így Antonio Moral, a Teatro Real de Madrid művészeti igazgatója, a Centro Nacional De Difusión Musical (CNDM) vezetője és Lesley Rosenthal, a New York-i Lincoln Center igazgatója. A verseny fővédnöke Lady Valerie Solti, Solti György özvegye.

A különféle műfajú tehetségkutatók mindig is kitörési pontnak kínálkoztak és azok ma is a tehetségek számára; ennélfogva a Solti György Nemzetközi Karmesterverseny is sikeres életutat nyithat meg a tehetségek előtt. A sikeres szereplés nemcsak a hazai és a nemzetközi fellépések lehetőségét hozza meg számukra, hanem a közönség szeretetét és a népszerűséget is.

A versengés alkalmával az előzsűrizett dirigensek több fordulóban mérettetik meg tudásukat és rátermettségüket. A fordulókat televíziós közvetítés is követi októbertől december közepéig, összesen kilenc alkalommal, heti rendszerességgel. A rangos eseménynek a budapesti Magyar Állami Operaház Erkel Színháza, valamint Európa egyik legjobb akusztikájú koncertterme, azaz a pécsi Kodály Központ ad otthont. Az első és második forduló 2017 októberétől a Magyar Operaház Zenekara és a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével szerez majd izgalmas pillanatokat. A döntő december 13–15. között zajlik majd, amikor a legjobbak közé kiválasztott versenyzők a Pannon Filharmonikusokat vezényelve mérhetik össze tudásukat. A gálakoncert december 16-án parádés műsorral zárja a Solti György Nemzetközi Karmesterverseny több hónapos folyamatát.

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.