Isztambul, Madrid, Tokió versenyez a 2020-i olimpiáért

Tokió a 2016-i játékok megrendezéséért is versengett, de alul maradt Rio de Janeiróval szemben. A spanyol főváros sorozatban harmadszor, a török pedig immáron ötödször „szállt ringbe”. Habár a végső szavazás csak szeptember 7-én lesz, az esélyek találgatása máris megkezdődött.

A japán Kyodo hírügynökség a mérlegelés szempontjai közül Törökország esetében azt tartja a leglényegesebbnek, hogy iszlám országban még sosem rendeztek olimpiát és a török gazdaság prosperál. Az olimpiák szempontjából egyre fontosabbnak számító biztonság kérdése viszont Isztambul számára nem kecsegtető, különös tekintettel a közel-keleti, elsősorban szíriai helyzetre, valamint arra a tényre, hogy szír menekültek tömege árasztotta el Törökországot.

Madrid hátránya a rendkívül kedvezőtlen állapotban lévő spanyol gazdaság. Ennek ellenére az olimpiai eszme terjesztése és a rendező országok számának növelése, mint a NOB fő törekvése Isztambult és Madridot is nyerő helyzetbe hozhatja – vélik Tokióban.

A NOB felmérése szerint 2012 elején Japán, mint esetleges házigazda támogatottsága 47 százalékos volt, ám a londoni olimpián olyan jól szerepeltek a japán atléták, hogy a szigetország támogatottsága 60 százalékra nőtt. Tokió mellett szól a biztonság és a megrendezés várható profizmusa, valamint – legfőképpen – Japán anyagi hozzájárulása az olimpiai és paralimpiai mozgalomhoz. A megrendezés jogának elnyeréséért tehát ádáz küzdelem várható – legalább olyan heves, mint magán a játékokon.