Ítélet: le kell kapcsolni a Klubrádiót a 92,9-en

A Klubrádió szempontjából a lehető legkedvezőtlenebb ítéletet hirdetett ma a Klubrádió frekvenciajogosultsága ügyében indított bírósági perben a Fővárosi Törvényszék. Az utolsó kormánykritikus rádió az ítélet miatt már csak vasárnapig használhatja az egyetlen frekvenciáját, a Budapest FM 92,9 MHz-et, így legfeljebb internetrádióként tud tovább üzemelni.

Az ítélet értelmében a Klubrádió keresetét a Fővárosi Törvényszék elutasította, egyben a Klubrádiót kötelezte 200 ezer forint perköltség és továbbá 38 ezer forint illeték megfizetésére.

Mindezek alapján jelenleg elkerülhetetlennek látszik, hogy a Klubrádió befejezze sugárzását 2021. február 14-én 23:59-kor, vasárnapról hétfőre virradó éjjel a Budapest FM 92,9 MHz frekvencián. Bár a Klubrádió fellebbezést nyújthat be, amit várhatóan meg is fog tenni, de jogerős ítélet február 14-ig már nem várható.

A bíróság azzal indokolta ítéletét, hogy a Klubrádió a korábbi jogsértései ügyében nem nyújtott be fellebbezéseket, azok jogerőssé váltak, így a két bírság kizáró ok a 92,9 MHz frekvenciajogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásakor.

Arató András, a Klubrádió elnöke és tulajdonosa folyosói sajtótájékoztatóján szégyenteljesnek nevezte, hogy Magyarországon olyan rendszer van, amelyben ilyen határozatot hozhat a Médiatanács és az pedig ilyen bírósági megítélés alá eshet. A Klubrádió jogorvoslatra készül az ítélet ellen, tette hozzá. Azt mondta, nem váratlan, de szomorú és antidemokratikus az ítélet, mivel a bíróság nem vette figyelembe érveiket.  Arra kért a hallgatókat, maradjanak a Klubrádióval az interneten és támogassák a fennmaradását.

Arató András azt mondta, az ítélet valójában ítélet arról, milyen állapotban is van Magyarországon jelenleg a jogállam, és egy rádiót mondvacsinált indokokkal el lehet hallgattatni.

Orbán Viktor kijelentése az Európai Parlamentben.

A rádió a korábbi nyilatkozatai alapján úgy tervezi és hallgatóit is erre sarkallta előzetesen, hogy amíg vissza nem tudja szerezni a frekvenciáját, az interneten próbálja majd átvészelni az előtte álló időszakot, hiszen a Klubrádió DAB+ sugárzását más digitális rádiókhoz hasonlóan már tavaly ellehetetlenítette a médiahatóság, amikor megszüntette Magyarországon a DAB+ technológiát, miközben a technológia épp most vált kötelezően támogatandó szabvánnyá az autórádiókban.

A Klubrádió frekvenciájának visszaszerzése hónapokig vagy még tovább, éven túl is eltarthat.

A cikk itt folytatódik, tessék kattintani!