Itt a biztonság forradalma

Hamisíthatatlan koronavírus elleni vakcinák, a mostaninál biztonságosabb okosotthon-rendszerek, visszatekerhetetlen kilométerórák és gyors elektronikus fizetés – a blockchain-technológia az élet számos területén hozhat áttörést már az idén – derül ki a magyar fintech cég (=financial technology; azon cégek összességét jelöli, amelyek technológiai újításokkal a jelenleginél olcsóbbá, gyorsabbá és hatékonyabbá tennék a pénzügyi szolgáltatásokat), a BlockBen szakértőjének elemzéséből. (A nyitó kép forrása: https://blogs.iadb.org)

A blockchain (magyarul blokklánc; elosztott adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi – a hamisítást és módosítást kizáró módon) technológia előnye, hogy hamisíthatatlan folyamatvezérlést, hiteles időbeli érkeztetést, valamint garantált változáskövetést biztosít. „A blokklánc biztonságos megoldás az élet minden olyan területén, ahol az emberek adatait felhasználják, tárolják vagy online fizetnek, vagyis minden olyan területen, ahol első számú biztonsági követelmény az információk megváltoztathatatlansága” – mondja Szabolcsi András, a BlockBen informatikai igazgatója.

Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett, magyar tulajdonú fintech-cég szakértője négy olyan területet vett sorra, amelyet már az idén látványosan megváltoztathat a blockchain-technológia.

Egészségügy: biztonságos koronavírus elleni vakcinák

A koronavírus-világjárvány kezelésében kulcsfontosságú vakcinák tárolásának és szállításának nyomon követésére két angliai kórház is blokklánc-alapú rendszert kezdett el használni nemrégiben. Ez a technológia igazolja az oltóanyagok eredetének hitelességét, biztonságos utazását, sértetlenségét. A Pfizer-BioNTech vakcinát például nagyon alacsony hőmérsékleten tárolva lehet szállítani – ez is megfelelően dokumentálható a megosztott főkönyvi technológiának megfelelően.

Az egészségügyben nemcsak ezen a területen kaphat kulcsszerepet a blockchain: a technológia szavatolhatná egyebek között a hamisíthatatlan és feltörhetetlen betegadat-nyilvántartást, illetve véget vethetne a társadalombiztosítási rendszerben tévesen regisztrált egészségügyi vizsgálatoknak, TAJ-kártya visszaéléseknek is.

Autóipar: vége a kilométeróra-visszatekerésnek?

A világ nagy autógyártói közül elsőként a BMW és Ford döntött úgy, hogy blokklánc alapú „születési anyakönyvi kivonatot” ad a jövőben minden autójához. Az elektronikus szervizkönyv hamisíthatatlanul rögzíti majd az autóval kapcsolatos összes eseményt: a kötelező szervizt, az alkatrészcserét, a baleseti károk javítását, a kilométeróra állását vagy a tulajdonosváltást.

A gyártól a bontóig nyomon követett autókkal visszaszorulhatnak a különféle csalások, például a balesetekhez kapcsolódó trükközés vagy a kilométeróra-visszatekerés.

Biztonságos okosotthon és okosvárosok

A dolgok internetje (IoT) lassan egész életünket behálózza, gondoljunk például az okosvárosokra, -otthonokra, -televíziókra. Ezeket a rendszereket olyan egyértelműen azonosítható elektronikai eszközök alkotják, amelyek képesek felismerni valamilyen lényegi információt, és azt internet alapú hálózaton egy másik eszközzel is meg tudják osztani.

Csakhogy a központi adattárolással működő rendszerek adatai sérülékenyek lehetnek a különböző kibertámadásokra – és egy eszközön keresztül jellemzően az egész hálózat feltörhető.

A blokklánc kínálta védelemnek köszönhetően azonban ezeknek az okosrendszereknek minden elemét egyedi kriptográfiával (rejtjelezéssel, titkosírással, kódolással) lehetne ellátni, így maga a rendszer sokkal nagyobb biztonságban működhetne. Az egyes eszközök és hálózatok biztonsági szintjének növelésével pedig a blokklánc-technológia abban is segíthetné a használót, hogy ne törhessék fel például biztonságikamera-rendszereit vagy éppen az otthoni okostelevízióján tárolt képeket, videókat.

Forradalom a bankolásban és az elektronikus fizetésben

A Harvard Business Review szerint a blokklánc-technológia az lesz a bankok életében, mint néhány évtizede az internet megjelenése a hagyományos médiumok számára. A terület technológiai forradalmával fölérő blokklánc biztonságos adattárolást és -cserét hoz, valamint gyorsabbá teszi a pénz és az információ kétirányú áramlását.

A banki rendszerek átláthatóbbá válnak, fenntartásuk költsége egyúttal csökken. Példaként az okosszerződések terjedése hozható fel: az online felületre terelt folyamatokkal, a közvetítők kiiktatásával gyorsabb, egyszerűbb, olcsóbb lesz a rendszer üzemeltetése és fenntartása. A pénzügyi rendszerek becslések szerint 2022-re akár 15-20 000 millió dollárt is megtakaríthatnak az infrastrukturális és üzemeltetési költségeiken a technológia használatával.

Hazánkban is egyre inkább előtérbe kerülhetnek a blokklánc alapú megoldások, mégpedig – a többi között – az azonnali fizetésre épülő új fizetési lehetőségek (például a QR-kódos fizetés) vagy a digitálispénztárca-megoldásokban. A múlt hónaptól ugyanis kötelező elektronikus fizetési lehetőséget kínálni minden olyan üzletben, ahol online kassza üzemel.

Ez nemcsak a bankkártyás fizetés további terjedését eredményezi: a blokklánc alapú fizetés ugyanis biztonságos, olcsó és gyors, ráadásul semmi másra nincs szükség hozzá, csak egy mobiltelefonra és egy QR-kódra.