Ízzel-lélekkel 21. századi magyar konyha – a tökös citromlekvár ideje

Egy kg gyalult tököt vásárolunk. Otthon felvagdaljuk a már nem túl zsenge tökcsíkokat 4-5 cmhosszú darabokra. Nagyobb lábasba tesszük, és ráöntünk1 kgkristálycukrot. Állni hagyjuk, hogy levet eresszen.

Öt citromot körömkefével alaposan megsúrolunk. Egynek a levét kicsavarjuk, majd ráöntjük a cukros tökre. A többi citromot héjastul felvagdaljuk először vékony karikákra, a magjait eltávolítjuk. Azután a karikákat is felvágjuk néhány milliméteres csíkokra, ráöntjük a tökre. Ekkor már igen bő levet ereszt a lábasban.

Elkezdhetjük főzni addig, amíg a citromhéjak megpuhulnak. A tök ilyenkor már nem esik széjjel. A főzés végén a tök és a citrom egymástól nem megkülönböztethető. Az íze viszont fenséges lesz, akárcsak a friss citromé. Igaz, vitamin kevés marad benne, de megéri!

Frissen kiforrázott, kicsi üvegekbe töltjük, celofánnal lekötjük. Érdemes kis üvegekbe tölteni, így remek ajándék lesz belőle, valamint reggelihez elég csak egy üveget felbontani. Két hónap alatt a citromlekvár teljesen besűrűsödik, akkor felbonthatjuk.

Mákos- vagy diósrétes krémjébe érdemes télen egy kis üveg tartalmát beletenni!