Járvány: támogatáshiányos egészségügy

(Szerző: Ács Gábor) A magyarok 58 százaléka szerint az egészségügy nem kap elégséges támogatást a koronavírus-járvány megfékezésére, derül ki az IDEA Intézet közvélemény-kutatásából. (A nyitó képen: védőruhás orvos lép be az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet elkülönítőjébe; foto:  Balogh Zoltán/MTI)

Reprezentatív felmérésben 2020 március 17-20. között kétezer főt kérdeztek a magyar népesség körében, minden társadalmi, nem- és korcsoportból a magyar egészségügy, valamint a kormányzati tájékoztatás megítéléséről a koronavírus-járvány idején.

grafika: IDEA Intézet

Mintha két Magyarország létezne az emberek megítélése alapján, a pártos polarizáció jelensége az élet szinte minden területére kiterjed, mutatja meg a felmérés eredménye az IDEA Intézet elemzői szerint.

A Fidesz–KDNP szavazói ugyanis – szemben az összes választói csoporttal – felkészültnek látják az egészségügyet a koronavírus-járvány kezelésére. Úgy gondolják, hogy az egészségügy elég kormányzati támogatást kap, továbbá a kormányzati tájékoztatási politikát is megfelelőnek találják.

grafika: IDEA Intézet

A politikai szimpátián alapuló bontásban a táborokon belül is érdekes adatokat találunk. A Fidesz-KDNP szavazóinak ötöde az ellenzék támogatóihoz hasonlóan úgy érzi, hogy nem elégséges az egészségügy támogatása.

Az ellenzéki szavazók körében magabiztos válaszadás érződik, csak 6 százalékuk nem tudott dönteni a kérdésben. A vélemény is markáns a táboron belül, csak minden huszadik ellenzéki ért egyet a kormánypárti szavazókkal, miszerint elégségesnek ítélhető az egészségügy támogatása.

grafika: IDEA Intézet

Az IDEA Intézet arra is kíváncsi volt, hogy a koronavírus terjedése idején az emberek megfelelőnek ítélik-e a járvány kezeléséről szóló tájékoztatást, a kormányzati kommunikációt.

A pártpreferencia ebben a tekintetben is vízválasztónak tűnik, a grafikonon azonban van még egy figyelemreméltó adat. Korosztályi bontásban kiderül, hogy a legnagyobb arányban a fiatalok érzik úgy, hogy a lakosságot megfelelően tájékoztatják, vagyis érdemi információt kapnak az emberek az eddig nem tapasztalt helyzetben.

grafika: IDEA Intézet

Az utóbbi hetekben a kormányzati tájékoztatást számos kritika érte magánszemélyek részéről, a közösségi oldalakon rengetegen bírálták a hatóságok és a kormány kommunikációját. Az IDEA Intézet ezért tartotta fontosnak megkérdezni a felmérésben részt vevő kétezer ember véleményét a tájékoztatásról is.