Jó 17 millió szíriai szorul védelemre és humanitárius segítségre

Az Európai Unió és az ENSZ társelnökletével március 12–14-én harmadik alkalommal rendezték meg Brüsszelben a „Szíria és a térség jövőjének támogatása” elnevezésű konferenciát. A rendezvényen mintegy 80 ország és regionális szervezet képviseltette magát. A résztvevők a szíriai válság összes kulcsfontosságú vetületét – a politikai és a humanitárius körülményeket, valamint a regionális fejlesztés kérdéseit is – áttekintették. A helyzet továbbra is kritikus: Szíriában 11,7 millió ember szorul védelemre és humanitárius segítségre. További 5,6 millió szíriai él menekültként a szomszédos országokban.

A konferencia sikerét bizonyítja, hogy a résztvevők 2019-re és az ezt követő időszakra 8,3 milliárd euró összegű kötelezettségvállalásról határoztak. Ennek több mint kéthármadát az EU és tagállamai által nyújtott támogatás teszi ki: 2,57 milliárd eurót folyósít az uniós költségvetés, míg 4,22 milliárd euró az uniós tagállamoktól származik. Ezenfelül döntés született a szíriai válság felszámolására irányuló tartós politikai megoldáshoz nyújtott támogatás megújításáról.

Az EU és tagállamai a legnagyobb adományozónak számítanak a szíriai válság következményeinek kezelésében, mivel a válság 2011-i kezdete óta a Bizottság és a tagállamok együttesen mintegy 17 milliárd eurót mozgósítottak erre a célra.

A teljes közlemény itt olvasható angolul.