Orbánnak semmi keresnivalója az Európai Néppártban

Bajban a magyar kormányfő: a CSU is kifarolt mögüle, és változatlanul napirenden van a Fidesz kizárása, ha Orbán nem tesz érdemi engedményeket. Beérett a vetés, mivel a magyarok háromnegyede lesújtóan vélekedik a migránsokról, noha azokról nincs is személyes tapasztalata. Megy a szokásos pávatánc: más választás híján a miniszterelnök valamelyest visszakozik az EU-val szemben, de a hazai hívek megnyugtatására plecsnit nyom egy gyakorló antiszemita mellére 

Bloomberg A bocsánatkérő levél utolsó próbálkozásnak számít Orbán Viktor részéről, hogy feltartóztassa az egyre növekvő nyomást, mármint hogy az európai konzervatívok tábora ne rakja ki a pártját. Ha ezt nem sikerül elkerülnie, akkor csak még markánsabb lesz a választóvonal a politikai fő áramlathoz tartozó erők, illetve a nacionalisták között a kulcsfontosságú EP-választás előtt. Orbán tüske lett a pártcsalád szemében a bevándorlás elutasítása és a liberális demokrácia korlátozása miatt, amiről még a szövetségesei is azt mondják, hogy az ideológiailag ugyanaz, amit a vetélytárs nacionalisták művelnek.

Az üzenet egy nappal azután kelt, hogy Weber személyesen is átadta a kormányfőnek az ultimátumot, és Orbán az első két feltételt teljesíti is, ám nagy kérdés, mi lesz a CEU-val. A Néppárton belül változik Orbán megítélése, mert az előrejelzések azt jósolják, hogy a nacionalisták a korábbiakhoz képest jobban szerepelnek ugyan májusban, ám a keresztény- és szociáldemokraták kényelmes többségre tesznek szert, ha szövetségre lépnek egy harmadik tömörüléssel. Ám mind a három lehetséges partner azt sürgeti, hogy tessék keményen föllépni a magyar politikussal szemben.

Yahoo/AFP A magyar miniszterelnök megkövette azokat a konzervatív pártokat, amelyeknek vezetőit hasznos idiótáknak minősítette. Weber szóvivője azonban azt közölte, hogy a levél csak a kezdet, mert ennél többre van szükség, ha Orbán helyre akarja állítani a bizalmat maga iránt. Az egyik finn tagpárt vezetője úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen üzenet nem segít, a magyar politikusnak tettekkel kell bizonyítani, hogy elkötelezett a pártcsalád értékei iránt. Juncker nem kapott üzenetet, de szóvivője megerősítette, hogy a Bizottság elnöke továbbra is nagyon úgy gondolja: a kereszténydemokrata pártoknak tiszteletben kell tartaniuk a közös alapértékeket. Egyébként a kifogásolt hirdetéseket még tegnap is látni lehetett újságokban és internetes oldalakon.

Süddeutsche Zeitung A Néppárt két nappal ezelőtti frakcióülése után az terjedt el, hogy a többség a Fidesz eltávolítása mellett van. A tagok ugyanis nagyon kiakadtak – közölték részvevők. Előzőleg a Die Welt azt jelentette, hogy kompromisszumra jutottak Weber budapesti útján, vagyis hogy Orbán beadja a derekát még a jövő szerdán esedékes szavazás előtt. Hivatalos közlemény azonban nem jelent meg ez ügyben.

Der Standard Az Osztrák Néppárt is azon dolgozik, hogy a következő Európai Parlamentben létrejöjjön a jobboldali pártok széles összefogása, de ha ez nem sikerülne, akkor az FPÖ frakciót váltana, és Orbán Viktorral szövetkeznék. Vilimsky pártfőtitkárnak az az álma, hogy a választás során előretörnek a jobboldali-populista, illetve szélsőjobbos pártok, és olyan erőt alkotnak, amivel egészen új irányt szabhatnak a politikának Strasbourgban. Ideértve az unió reformját, valamint az EP és a Bizottság létszámának csökkentését. De legelőször is Brüsszel jogkörét akarják megnyirbálni a nemzetállamok javára. Az osztrák szélsőjobb jelenleg a Szabadság és Nemzetek Európája elnevezést viselő frakció tagja, de annak csupán 37 képviselője van. Közülük több mint 20 a Le Pen-féle párthoz tartozik. Rajtuk kívül a Salvini fémjelezte Liga 6 embert delegált.

Egyetlen más pártcsalád sem hajlandó együttműködni velük, mert túl szélsőségesnek tartják őket. Vilimsky ezt igazságtalanságnak véli, de azt elismeri, hogy el vannak szigetelődve. De nagy esélyt lát abban, hogy Orbánt esetleg kizárják a Néppártból. Meg abban is, hogy a brit toryk kiválnak a 3. legerősebb tömörülésből, így az várhatóan megszűnik, akkor pedig a PiS-nek is új helyet kell keresnie. A lengyel párttal is folynak a tárgyalások, de még minden képlékeny. Az osztrák politikus nagy terve az, hogy szövetségre lép Olaszország, Ausztria, Lengyelország és Magyarország. Ez esetben a három képviselőcsoport egyesülhetne, összesen 15 párt részvételével. De ha ez nem megy, mert egyesek nem akarnak összeállni pl. a szélsőséges Le Pennel, az FPÖ elfoglalhatná a britek helyét a valamivel komolyabb frakcióban. Mindenesetre: ha együttműködnék a Fidesszel és a lengyelekkel, meg esetleg a Ligával, az véget vetne elszigeteltségének.

The Washington Post Magyarország sereghajtó lett a Pew közvélemény-kutató felmérésében, amely 18 országban kérdezett rá, hogy az emberek tehertételnek, vagy előnynek tekinti-e a bevándorlókat. A magyaroknál már csak a görögök borúlátóbbak, de ott 10% gondolja úgy, hogy az idegenek jót tesznek az országnak, míg nálunk csupán 5%, ezért azután az utolsó helyre szorultunk. Viszont azokban az államokban, amelyek befogadták a migránsok túlnyomó részét, a lakosság többsége kedvező tapasztalatokat szerzett. Az élen Kanada áll, majd Ausztrália és Nagy-Britannia következik. Az USA a 6. helyet foglalja el. A magyarokat megelőzik még a lengyelek és az oroszok is. A mediánérték 56%, ennyien mondták az, hogy a bevándorlás kedvező hatású, ellenben 38% éppen ellenkező véleményen van. Nálunk utóbbi adat: 73%.

Ugyanakkor jóval inkább szóródnak a nézetek az ügyben, hogy a migránsok hajlandóak-e beilleszkedni. Átlagban 45% látja úgy, hogy igen, viszont 49% szerint nem. Magyar- és Olaszországban csupán 10% áll hozzá pozitívan a kérdéshez.  A 18 államban 50% nem gondolja, hogy a bevándorlók bármelyik más rétegnél jobban felelősek volnának a bűnözésért, ezzel szemben 37% vallotta azt, hogy dehogynem. Ennél sokkal jobban megoszlottak az álláspontok az ügyben, hogy a népvándorlás növeli-e a terrorveszélyt. 48% szerint nem, 46% szerint igen. Ugyanakkor a többség mindenütt amellett van, hogy az illegális migránsokat ki kell toloncolni.

Süddeutsche Zeitung Politikai jelzésnek lehet tekinteni, hogy Orbán Viktor kitüntetés adott Döbrentei Kornélnak, akitől pedig sokan elhatárolódtak antiszemita kijelentései miatt. Ha végignézzük, hogy az utóbbi időben kik részesültek elismerésben a nemzeti ünnep alkalmából, látható, hogy egyre kevesebben vannak a köztársaságpártiak, ellenben mind több a nacionalista. Az alighanem tudatos politikai provokáció, hogy ezúttal a vitatott költő neve is szerepel a listán. Úgy hírlik, hogy a kormányfő maga javasolta az irodalmárt, aki miatt 15 éve több mint százan, köztük nemzetközileg elismert alkotók léptek ki az Írószövetségből, miután az megtűr soraiban egy ilyen figurát. Akkori beszéde óta Döbrentei szakmai munkássága igazából nem is igen számít. Sokak szemében vörös posztó, egy kisebbség számára viszont nemzeti mártír a kozmopoliták által beszennyezett világszellem elleni harcban.

Akik már korábban megkapták ugyanezt a Babérkoszorút, azoknak a többsége most tanácstalanul és lesújtottan áll, hiszen immár olyasvalakivel vannak egy platformon, akit jóformán mindenki kerül, mint egy leprást. Hiszen Magyarországon fokról fokra tűnnek el az utolsó menedékek, ahová a politika még nem tette be a lábát.

Orbán persze pontosan tudja, miért látta elérkezettnek az időt a kitüntetésre. Hiszen valamelyest meghátrál az EU-val szemben, ám egyidejűleg megnyugtatja híveit, hogy továbbra is nagy ívben tesz a tabukra. Ma átlépi a határokat, holnap egy fél lépést visszatáncol. Ezzel jut sikeresen előbbre az autokrata a hazai pályán. Természetesen ezúttal sem az irodalom a lényeg.

Döbrenteit szinte sajnálni kell, mert ezután sem olvassák, csupán politikai jelzésként használja a hatalom. Azért választotta ki, mert botrányfigurának minősül. Az egyetlen mentsége az, hogy tényleg hiszi, amit mond. Másoknál messze nem ez a helyzet. És már megint kulturkampfról lehet beszélni egy országban, amely a Tudományos Akadémia megszüntetésén dolgozik, elűzi a legjobb egyetemet és megvonja az anyagi támogatást a független színházaktól. Valójában nem igazi kulturális harcban versengő kultúrák állnának egymással szemben: ez esetben csupán visszaélnek a kultúrával, elzavarják és megsemmisítik. Az egyetlen reménysugár az, hogy még van olyan kultúra, amelyik ezt képes megakadályozni.

The Telegraph A lap úgy ítéli meg, hogy a brit miniszterelnök nem sok jóra számíthat Orbán Viktor részéről, amikor a jövő héten előterjeszti kérelmét az EU-csúcson, hogy kitolhassa a Brexit határidejét. Mert bár a budapesti rossz fiú szereti hangoztatni euroszkeptikus beállítottságát és annak idején Cameronnal együtt Juncker kinevezése ellen voksolt, ám hiába bizonygatja nyilvánosan, hogy a tisztességes brit kiválásért kíván küzdeni. Uniós források szerint a magyar erős ember hallgat, mint a sír, amikor a vezetők a szigetország kilépéséről tanácskoznak.

A nemzetközi sajtószemle elsőként itt jelent meg.