Jó a demokraták esélye a győzelemre 2020-ban – állítja Jesse Lee, Obama elnök volt tanácsadója

2020. november 3-án lesz a következő elnökválasztás és félidős kongresszusi megmérettetés az Amerikai Egyesült Államokban. Látszólag messze még az a nap, ám aki követi az eseményeket, az éppen az ellenkezőjét érzi. Sürget az idő és még annyi mindennek kell addig eldőlnie. Bizonyos körvonalak már látszanak a kuszaságban. A tisztánlátás végett beszéltem Jesse Leevel, Obama elnök egyik tanácsadójával, aki a kormányzás online és digitális megjelenéséért felelt, miközben a gyorsreagálású elnöki elitcsapat tagja is volt. (A nyitó kép forrása: Weekly Blitz)

Jesse Lee (a kép forrása: https://obamawhitehouse.archives.gov/blog/author/jesse-lee)

# Van-e esélyük a demokratáknak a győzelemre Trump felett?

– Szerintem nagyon jók az esélyeik, miután Donald Trump nagyon népszerűtlen elnökké vált. Úgy ítélem meg a helyzetet, hogy egyre több ember látja be: bármit tesz az elnökük, csak az önös érdekeit nézi, és nem az országét helyezi előtérbe. Tegnap jelent meg néhány véleménykutatási eredmény: a megkérdezettek 60, illetve 40%-a nem támogatja az elnök politikáját.

# Én viszont ebből azt olvastam ki, hogy tulajdonképpen most emelkedett a legmagasabbra a támogatottsága, a 40%-os elutasítottság mögött 60%-os támogatás van és számos elemzés, persze, jobbára konzervatív elemzés, kifejezetten arra helyezte a hangsúlyt, hogy emelkedőben van az elnök népszerűsége…

– Nem hiszem. Egy-két közvélemény-kutató cégnél nőtt csak a népszerűségi mutatója, amiből nem vonnék le messzemenő következtetéseket. Azt kell tisztán látnunk, hogy elnöksége kezdete óta küszködik ezzel a problémával, folyamatosan alacsony volt a támogatottsága a múlt években.

# Négy évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy Trump lesz a befutó a republikánusok közül, sőt aztán még Hillary Clintont is képes megverni. Ezek a tények nem zavaróak?

– Az amerikai nép végtelenül megosztott, a két párt között nagyon kicsi a különbség, emiatt valóban, nagyon szoros lesz a verseny, nagyon kicsi a különbség a két párt között, ezt a megosztottságot fogja tükrözni a választás eredménye is. De ha történelmi távlatokba helyezem, akkor is azt látjuk, hogy általában egyik párt sem tudott soha földcsuszamlásszerű győzelmet aratni. Most is így lesz ez.

# Kinek van a legjobb esélye a demokraták közül a győzelemre?

– Az előválasztásokat én meghallgatásnak jellemezném, ahol a jelöltek a porondra lépnek és gyakorlatilag megszondázzák egymást, illetve a közvéleményt, hogy mi az a téma, ami igazából érdekli az embereket. Aki erre ráérez, aki ezt képes jól kifejezésre juttatni, annak szerintem van esélye Trump elnökkel ringbe szállni.

# Oké. Akkor nézzük, mi lehet az a téma, amivel nyerni lehet? Mi az a probléma, ami az embereket foglalkoztatja.

– Szerintem az amerikaiak többsége az egészségügyi ellátást, az egészségügyi szolgáltatásokat drágállja, akárcsak a gyógyszerek árát. Ez ellen Trump elnök egyelőre semmit sem tett. Legföljebb ígéretet a gyógyszerek árának csökkentésére, de épp most vonták vissza a tervezett, nagyszabású intézkedést. Ártott az elnök népszerűségének, hogy a már eddig kivívott, sokak számára megfizethetőbbé, elérhetőbbé tett egészségügyi ellátásoktól megfosztja folyamatosan a lakosságot.

A másik fontos területe vagy kérdése lehet a kampánynak, hogy a dolgozó osztály érdekeit helyezzék előnybe az elnökjelöltek. Azt, hogy a minimálbéreket meg kell emelni. Pontosabban: emberek azt szeretnék látni, hogy a nagy cégek profitjának növekedése helyett a gazdaságban keletkezett pénzből mindenkinek jusson, és ne az amúgy is túlvagyonosodott vállalati vezetők gyarapodhassanak még tovább.

# A jelöltek többsége – legalábbis az előválasztási vita első fordulójából ezt szűrtem le magamban – mindenbe nagyobb állami beavatkozást szeretne elérni. Azaz ingyenes egészségügyi ellátást, ingyenes állami egyetemeket. Ön szerint ez az, amit az emberek akarnak? Tényleg erre lenne szüksége Amerikának?

– Nem, egyáltalán nem gondolom, hogy ez így igaz lenne. Szerintem az emberek azt szeretnék, és a demokraták ezt hirdetik is, hogy a kormány, vagyis az állam őket, a dolgozók érdekeit képviselje a vagyonos vállalatvezetőkkel és a politikusokkal szemben, ahogy ez ma történik, ahogy ez ma látszik az ő szemszögükből. És e helyütt ismét csak azt hangsúlyozom, hogy Donald Trump a kormányzást a saját hasznára fordítja, hogy abból leginkább ő profitáljon.

# Igen, ezt hívják egyre többen a konzervatívok térfelén szocialista pálfordulásnak. Trump elnök nemegyszer elmondta kampány-nagygyűlésein: olyan nem fordulhat elő Amerikában, hogy a szocialista eszmék, illetve a szocialisták győzzenek. Persze itt alapvetően mindenki Bernie Sandersre gondol, de az egészségügyi ellátás és az oktatás is ebbe az irányba mutat. Ön miként értékeli ezt a minősítést?

– Nem, a demokraták egyáltalán nem visznek szocialista kampányt. A demokraták – az amerikaiak többségével egyetértésben – a mindenkinek biztosított egészségügyi ellátás mellett kardoskodnak, de ez önmagában még egyáltalán nem jelenti azt, hogy szocialisták lennének. Ez butaság – zárja le kurtán válaszát a egykori politikus.

Joe Biden (a kép forrása: Business Insider.)

# Joe Biden, Obama alelnöke az utolsók között szállt a ringbe. Eddig toronymagasan vezetett. Viszont az első előválasztási vitában Kamala Harris elnökjelölt majdhogynem rasszizmussal vádolta meg, mert olyan republikánusokkal van egy platformon számos kérdésben, akik ellenezték a feketék integrációját, például az iskolások elkülönítését az iskolabuszoztatás közben. Azóta Joe Biden népszerűsége zuhanni kezdett. Megállítható-e még ez a folyamat, nem veszett-e oda Joe Biden hihetetlen előnye? 

– Nem hiszem, hogy a kettejük közörr kirobbant vita Joe Biden kampányára súlyos csapást mért volna. Szerintem ez inkább arról szólt, hogy Kamala Harris megmutassa, ő is tud keménykedni. Mert ezt a témát az emberek nem is nagyon ismerik, most hozta a felszínre az elnökjelölt asszony, ráadásul nem is igaz a Bidenre vonatkozó állítása. Valóban javított ezzel Harris a pozícióján, de nincs hatással a volt alelnök népszerűségér. Joe Biden ismert figura, Kamala Harrisnak viszont meg kell küzdeni az országos népszerűségért, erről szólt a támadása. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy még rengeteg lehetőség lesz, és hosszú idő van még a finisig, hogy ebből a 23-as mezőnyből bárki magához ragadhassa a vezetést.

#Végezetül: osztja-e azt a vélekedést, hogy az nyer, aki a legtöbb pénzt tudja összegyűjteni a kampányára? Végül is pénz beszél, a kutya ugat…

– Igen, ez valóban igaz lehet. Sok esetben be is jön. Ennek ellenére azt mondom, hogy a győzelem leginkább attól függ, mennyi energiát fektetsz a kampányba, a pénznek kisebb a befolyása.